Actualitate

Clujenii merg cu teamă în Piața Gării, Poliția Locală nu știe de ce: „Siguranța este reală!”

Împânzită deseori cu cerșetori adunați din toată țara și „condimentată” cu prostituate care ademenesc, discret, clienții, Piața Gării este una dintre petele negre pe obrazul municipiului Cluj-Napoca.

Clujenii circulă cu teamă în Piața Gării, Poliția Locală NU ȘTIE de ce: „Siguranța este reală în oraș!” Clujenii circulă cu teamă în Piața Gării, Poliția Locală NU ȘTIE de ce: „Siguranța este reală în oraș!”

Mulți clujeni afirmă că trec cu prudență în zona respectivă, mai ales noaptea, simțindu-se în pericol din pricina persoanelor dubioase care se perindă în Piața Gării. Fie că vorbim de cerșetori, fie de femeile care vând plăceri carnale pe sume derizorii în zona statuii lui Horea – majoritatea de etnie romă –, piața este privită în continuare cu reticență de cetățeni, în pofida modernizărilor derulate în ultimii ani.

„Nu este un pericol iminent acolo, și vă spun de ce. Sigur, acea zonă este frecventată de foarte multe persoane care vin din alte părți și apelează la mila publicului, practică cerșetoria, persoane fără adăpost. Am o situație care a fost gestionată de către Poliția Locală în acest an. Până la zi, au fost depistate un număr de 389 de persoane care apelau la mila publicului”, a dezvăluit șeful Poliției Locale Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean, la un post de radio local.


Bonțidean, vicepreședinte al Consiliului de coordonare al polițiilor locale la nivel național, susține că „legea este ambiguă” privind cerșetorii. Tot ce pot face organele de ordine și siguranță publică este să „îi impoziteze”, confiscând sumele de bani adunate din cerșetorie, afirmă șeful Poliției Locale, potrivit unei hotărâri de Consiliu Local. Doar 97 din cei aproape patru sute de cerșetori sunt din Cluj-Napoca, restul fie din județ (Fizeșu Gherlii, Nădășel, Apahida, Bonțida etc.), fie din întreaga țară, de la Deva, Timișoara sau Piatra Neamț, până la Slatina, Sibiu sau București.

„Noi am depistat câteva grupuri care vin din proximitatea Clujului, fiind debarcaţi de microbuze în zona Gării, după care se împrăştie în tot oraşul. (...) În plus, am cerut la fiecare persoană o verificare pentru a vedea dacă beneficiază de ajutor social (n.red. în localitățile de proveniență) şi au fost identificate persoane care beneficiau de astfel de ajutor, dar apelau la mila oamenilor pentru reîntregirea bugetului”, a mai precizat Bonțidean, dezvăluind că cerșetorii se feresc să nu fie văzuți de oamenii legii.


Cândva raiul hoților, pasajul subteran este în continuare ocolit de mulți clujeni

Întrebat de moderatorul Lucian Danciu dacă știe de ce mulți clujeni evită în continuare să folosească pasajul subteran din Piața Gării – renovat în urmă cu cinci ani, Marcel Bonțidean a răspuns sec: „nu!”. „Singura problemă o constituie persoanele în vârstă și cele cu dizabilități, care nu pot folosi acele scări. În rest, pasajul este curat, cei care circulă sunt în siguranță”, susține șeful Poliției Locale.

Cu toate acestea, Bonțidean recunoaște că marea majoritate a persoanelor „dubioase” a fost depistată în Piața Gării, dar există un punct fix pentru polițiștii locali în acea zonă, care se ocupă exclusiv de acel perimetru. Revenind la cerșetori, Marcel Bonțidean îi roagă pe clujeni să nu le mai dea bani sau bunuri acestora, altfel, obișnuindu-se cu „dărnicia” clujenilor, nu vor mai pleca din Cluj-Napoca.


„Nu am avut infracțiuni cu violență în acea zonă, probabil sunt grupuri de tineri navetiști, care până vine trenul mai beau o bere acolo, își pierd timpul. (...) Siguranța este reală în municipiul Cluj-Napoca, iar pentru asta colaborăm și cu Jandarmeria, colaborăm zilnic, acționăm noaptea în zona cluburilor, barurilor. Și ziua, și noaptea se poate circula în Cluj-Napoca fără sentimentul de teamă că vei fi atacat de cineva”, este de părere șeful Poliției Locale Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI: Două hoațe adolescente, cunoscute de tot orașul, TERORIZEAZĂ în continuare clujenii!


CITEȘTE ȘI: Tupeu fără limite! Studentă TÂRÂTĂ PE JOS de una dintre minorele care scandalizează Clujul

Ultimele Stiri
abonare newsletter