Napi Hírek

Magyarázatot vár az RMDSZ a kormányőrségtől (SPP). Miért távolították el a magyar feliratot a pápa miseruhájáról?

Számon kéri a Szövetség a kormányőrséget (SPP) miután az az információ szivárgott ki, hogy a SPP képviselői arra kérték a csíksomlyói pápalátogatás szervezőit: távolítsák el a magyar nyelvű feliratot Ferenc pápa miseruhájáról.

Korodi Attila RMDSZ frakcióvezető illegállisnak és elfogadhatatlannak minősítette a SPP akcióját azzal indokolva, hogy a kormányőrségnek semmi beleszólása nincs a kisebbségekhez kapcsolódó nyelvhasználati jogokba.

„Az RMDSZ képviselőházi frakciója nevében tájékoztatást kérek azokról a bizonyos információkról melyek szerint a SPP képviselői sürgették Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának szervezőit, hogy távolítsák el a Szentatya miseruhájáról a magyar nyelvű feliratot. Ha tényleg a SPP-től jött, illegális kérésről beszélünk, hisz nem kérhetik ilyenre az állami intézményeket, jelen esetben a római-katolikus egyházat”, nyilatkozta Korodi Attila.


Bodó Márta, Ferenc pápa látogatásának szervezőbizottságának tagja is elmondta: a Szentatya miseruhájának hátán Szűz Mária képe és a romániai pápalátogatás logója volt varrva, kiegészítve a magyar nyelvű „Járjunk Együtt! Ferenc pápa Romániában” mottóval, illetve a látogatás dátumával. Cristina Trifu szatmári művész, aki a miseruhát tervezte, „nagyon kellemetlennek” ítélte meg a helyzetet, utólag egy csíkszeredai varrodában kellett módosítani a ruhát.

RIPORT Így éltük meg Ferenc pápa látogatását: örömkönnyek a csíksomlyói nyeregben


Citește varianta în limba română a materialului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter