Napi Hírek

RIPORT Így éltük meg Ferenc pápa látogatását: örömkönnyek a csíksomlyói nyeregben

Keresztények tízezrei történelmi pillanatot éltek meg szombaton Csíksomlyón. A Buenos Aires-i szerény negyedben nevelkedett, 82 éves Ferenc pápa lett az első Szentatya aki Erdélybe látogat, a Monitorul de Cluj pedig jelen volt a történelmi eseményen.

Még alig pirkad a Hargita fölött ólálkodó szürke gomolyfelhők mögött, máris emberek ezrei lepik el a Kétsomlyó közepét. Évszázadok óta, évről évre a keresztények ellátogatnak Közép- és Kelet-Európa leghíresebb zarándokhelyére. Idén, alig egy héttel a pünkösdi búcsút megelőzően, a csíksomlyói nyereg elsárgult történelemkönyvében különösen fontos pillanat íródott be örökre a hívek emlékezetébe: először járt a pápa Erdélyben!

Egyesek esernyőkkel, köpenyekkel küszködve a makacs eső ellen, mások gumicsizmával dacosan lépkedve a pocsolyákban, a zarándokok a domb minden oldalról özönlöttek a Szentatyával való találkozás reményében. A sáros út lassítja ugyan az érkezők menetelét; a fiatalok kissé virgoncabban, az idősebbek pedig lassan, de biztosan haladnak, sokan a történelmi pillanat élményétől felbuzdulva vagy éppenséggel a fiatalok által nyújtotta segítő kéz erejében bízva. Senki sem tolakszik, mindenki türelmesen ballag, bár a mogorva időviszonyok kissé sem barátságosak.


Sokan meghatódtak, a könnyeikkel küszködtek

A nyeregbe érkezve lélegzetelállító látvány tárul a zarándokok szeme elé. Emberek tízezrei egy helyen, kiegészítve a gyönyörű, természet adta képet. A meglehetősen nagy tömeg ellenére ünnepélyes csönd van a nyeregben. A pápai himnusz megdobogtatja ekkor az emberek szívét, a pápamobillá varázsolt Dacia megjelenése pedig mosolyt csal a bőrig ázott emberek arcára. Egyesek imába kulcsolt kézzel, de legtöbben örömkönnyekkel a szemükben kísérik üdvrivalgással és tapssal Ferenc pápát. A Szentatya pedig őszinte és nyugodt mosollyal viszonozza azok kedvességét, akiknek reményt hozott látogatásával.

A világ összes sarkából, Ausztráliától Kanadáig, Afrikától Európa minden szegletéig ősszecsődült keresztények az esőről megfeledkezve hallgatták a többnyelvű szentmisét. Zászlókat lengedezve, helységtáblákat büszkén a magasba emelve vagy éppenséggel imakönyvet szorongatva a kézben figyelték Ferenc pápa békére, egységre intő szavait. Maga a Szentatya különleges – zöld – ajándékkal gazdagodott Csíksomlyón: több mint 650 ezer palántát ültettek el a tiszteletére Csík környékén.


Ritka ajándékot hagyott örökségül a pápa is

Ferenc pápa egyedi emlékkel lepte meg híveit: aranyrózsával ajándékozta meg a csíksomlyói Mária-kegyszobrot. „Isten iránti örömmel és hálával vagyok ma itt, ezen a történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelyen, ahová gyermekként jövünk, hogy találkozzunk égi Édesanyánkkal, és hogy egymásban valódi testvérekre leljünk!”, vallotta Ferenc pápa a Hármashalom oltáránál tartott beszédében. Bár fáradt volt ugyan a hosszú út és a zsúfolt program miatt, a Szentatya szelíd mosollyal búcsúzott a tömegtől, majd miután 120 mozgássérülttel találkozott és megebédelt Csíksomlyón, elindult Jászvásár (Iași) és Balázsfalva (Blaj) felé, teljesítve háromnapos romániai látogatását.

Lenyűgözően véletlen egybeesés, hogy a szentmise végére a viharfelhők szertefoszlottak és kisütött a nap a csíksomylói nyeregben. Egyedi nap volt, amelyre a jelenlévők életük végéig emlékezni fognak. A csendőrökre akik most ezúttal szelíden segítettek a zarándokoknak. Az orvosokra akik a csontig átfázott kisgyerekeket gondozták. A papokra, biztonságiakra és egyszerű zarándokokra akik testvériesen osztoztak a dagonyázásban. Reménységgel, boldogsággal és meghatódottsággal tele órák voltak, amelyekben még a Viorica Dăncilă elleni harag is elszelídült, hisz mindenkit szívesen, testvériesen vártak Csíksomlyóra.


Citește varianta în limba română a materialului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter