Monitorul Cartierelor

Parcul Ștefan cel Mare așteaptă avizul de mediu. Lucrările ar trebui să înceapă anul acesta

Parcul dezolant din centrul municipiului Cluj-Napoca ar urma să fie modernizat începând de anul acesta. Primăria așteaptă emiterea acordului de mediu pentru demararea lucrărilor.

 

 


După ce a fost ignorat complet în ultimul deceniu de municipalitate, Parcul Ștefan cel Mare, amplasat în spatele clădirii Operei din Cluj-Napoca, va fi obiectul unor ample lucrări de reamenajare și modernizare.

 


În acest sens, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin Direcția Ecologie Urbană și Spații Verzi, anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Reabilitare, modernizarea și reamenajare Parcul Ștefan ce Mare, desființare construcție C1 - grup sanitar public, construire platformă ecologică pentru colectarea selectivă a deșeurilor, amplasare edicule și componente ale amenajării peisagistice, amplasare toaletă ecologică publică, branșamente și racorduri la utilități”.

Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, din municipiul Cluj- Napoca, Calea Dorobanților, nr. 99 și la sediul titularului, în zilele de luni-vineri între orele 9:00-13:00. Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, Calea Dorobanților, nr. 99, jud. Cluj.


Primăria demolează toaleta publică

Consilierii locali au aprobat, în ședința de luna aceasta, un proiect de hotărâre ce prevede desființarea toaletei publice din Parcul Ștefan cel Mare și înlocuirea acesteia cu o toaletă ecologică modernă, dar și amplasarea unui punct gospodăresc subteran de colectare selectivă a  deșeurilor.

„Studiat în ansamblu, în prezent parcul se prezintă ca un spațiu incoerent, fără unitate stilistică, a cărui atmosferă se îndepărtează mult de atmosfera elegantă de acum un secol, fiind realizate de-a lungul timpului o serie de intervenții neadecvate, printre care se numără și amplasarea grupului sanitar public în vecinătatea teatrului, adiacent circulației auto”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat de consilierii locali.


Lucrările, gata în 2022?

Lucrările de modernizare a Parcului „Ștefan cel Mare” sunt cuprinse în lista obiectivelor de investiții în execuție în 2021, cu termen de finalizare în anii următori, anunțată de primarul Emil Boc într-o conferință de presă privind bugetul municipiului pe anul acesta. Pe listă mai sunt cuprinse:

– reabilitarea Bld. 21 Decembrie 1989;
– noul pod Oașului – Răsăritului;
– realizarea unui nou corp de clădire la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” (15 săli de clasă);
– modernizarea Grădiniței „Floare de Iris” și a Grădiniței „Căsuța Poveștilor”;
– actualizarea Planului Urbanistic General (PUG).


Boc, „cu ochii ca pe butelie” pe fiecare copac din parc

După ce activiștii clujeni au inițiat o petiție pentru oprirea tăierii arborilor bătrâni din parcul cdin centrul orașului, zonă din care lipsesc spațiile verzi, primarul Emil Boc a transmis un mesaj ferm clujenilor, că „orice copac care poate fi salvat, va fi salvat”.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc i-a asigurat atunci pe activiști că niciun arbore nu va fi tăiat decât în condițiile legii. Edilul a spus că arborii vor fi tăiați doar dacă specialiștii vor preciza în baza analizelor că aceștia sunt uscați sau pun în pericol sănătatea trecătorilor.

„Suntem atenți la fiecare solicitare, precizare, observație. Acest parc se modernizează, dar vreau să fiu foarte clar înțeles. Se va prezenta de către proiectant și domnul manager Șurubaru, care coordonează proiectul, situația fiecărui copac din Parcul Ștefan cel Mare. Sunt în jur de 30 de copaci, dacă nu greșesc, avem un aparat de RMN pentru copaci care prezintă starea fiecăruia și se va prezenta public situația fiecărui arbore”, a declarat Boc, în octombrie 2020.

„Nu este luată nicio decizie, dar ca principiu, în studiul de fezabilitate se spune că acei arbori care sunt uscați – dacă sunt uscați și rezultă din analizele RMN și din avizul de mediu – vor fi înlocuiți de arbori de altă talie ca să dea o notă bună și civilizată parcului. Orice arbore care poate fi păstrat din punctul de vedere a sănătății, va fi păstrat, vă asigur!”, a completat primarul.

13 milioane de lei pentru lucrările la parc

Parcul Ștefan cel Mare, cunoscut și ca „Mica promenadă” va fi transformat printr-un proiect al administrației locale. Investiția depășește 13 milioane de lei, bani de la bugetul local. Asocierea Garden Center Grup SRL (lider) – Prospect Drill – Energo Power – Way Research se va ocupa de proiectarea parcului, liderul asocierii având sediul în București și amenajând în trecut, printre altele, Grădina Botanică Bucov din Ploiești.

Lucrări de reparaţii serioase nu s-au mai făcut de ani buni în parcul din Piaţa Ştefan cel Mare. Acest lucru se vede în principal în cazul aleilor, betonul fiind crăpat serios şi presărat cu gropi în mai multe locuri. Din cauza vechimii ultimelor lucrări, asfaltul este foarte degradat, în unele porţiuni este atât de „măcinat” încât se vede solul, iar de-a lungul aleilor, bordurile nici nu mai există, între alei şi gard fiind doar pământ. Mai mult, când plouă serios, lângă aleile betonate se formează bălţi de dimensiuni mari.

Parcul este situat în Piaţa Ştefan cel Mare, cuprinzând esplanada şi spaţiile verzi aferente clădirii Teatrului Naţional Cluj, având o suprafaţă de 12.384 mp din care suprafaţă de spaţiu verde 6.219 mp, suprafaţă alei 1.688 mp, suprafaţă pavele 189 mp, iar restul de suprafaţă cuprinde parcări amenajate, alei betonate şi asfaltate.

Ce lucrări va cuprinde reabilitarea Parcului Ștefan cel Mare?

– modernizarea sistemului de iluminat;
– montarea unui sistem de irigație;
– modernizarea aleilor și a bordurilor;
– amplasarea de bănci noi;
– crearea de zone de joacă pentru copii;
– construirea unei noi instalații sanitare - toaletă publică subterană, cișmea;
– amenajarea suprafeței plantate;
– modernizarea istalației electrice.

CITEȘTE ȘI

Emil Boc, cu ochii pe fiecare copac. Mesaj pentru activiștii care cer oprirea tăierilor de arbori în Parcul Ștefan cel Mare

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter