Monitorul Cartierelor

Emil Boc, cu ochii pe fiecare copac. Mesaj pentru activiștii care cer oprirea tăierilor de arbori în Parcul Ștefan cel Mare

Primarul Emil Boc îi liniștește pe activiștii îngrijorați că arborii din Parcul Ștefan cel Mare vor fi tăiați: „Fiecare arbore care poate fi păstrat, va fi păstrat!”.

emil-boc-cu-ochii-pe-fiecare-copac-mesaj-pentru-activistii-care-cer-oprirea-taierilor-de-arbori-in-parcul-stefan-cel-mare emil-boc-cu-ochii-pe-fiecare-copac-mesaj-pentru-activistii-care-cer-oprirea-taierilor-de-arbori-in-parcul-stefan-cel-mare

 

 


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a aplecat urechea la solicitările activiștilor de mediu pentru care are un mesaj ferm: „orice copac care poate fi salvat, va fi salvat”.

 


În urmă cu câteva zile, o petiție online a fost inițiată pentru oprirea tăierii copacilor din Parcul Ștefan cel Mare, din spatele clădirii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Petiția intitulată „Nu tăiați arborii din parcul Ștefan cel Mare!” și inițiată de Dana Dragoș cere stoparea îndepărtării a circa 30 de arbori din parc, în urma modernizării și reamenajării acestuia.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a luat act de solicitările activiștilor și îi asigură că niciun arbore nu va fi tăiat decât în condițiile legii. Edilul-șef susține că arborii vor fi tăiați doar dacă specialiștii vor preciza în baza analizelor că aceștia sunt uscați și pun în pericol sănătatea trecătorilor.


„Suntem atenți la fiecare solicitare, precizare, observație. Acest parc se modernizează, dar vreau să fiu foarte clar înțeles. Se va prezenta de către proiectant și domnul manager Șurubaru, care coordonează proiectul, situația fiecărui copac din Parcul Ștefan cel Mare. Sunt în jur de 30 de copaci, dacă nu greșesc, avem un aparat de RMN pentru copaci care prezintă starea fiecăruia și se va prezenta public situația fiecărui arbore”, a declarat Boc, miercuri, la conferința de presă după depunerea jurământului pentru noul mandat de primar.

Proiectarea Parcului Ștefan cel Mare, până în 21 noiembrie

Parcul Ștefan cel Mare, cunoscut și ca „Mica promenadă” va fi transformat printr-un proiect al administrației locale. Investiția depășește 13 milioane de lei, bani de la bugetul local. Asocierea Garden Center Grup SRL (lider) – Prospect Drill – Energo Power – Way Research se va ocupa de proiectarea parcului, liderul asocierii având sediul în București și amenajând în trecut, printre altele, Grădina Botanică Bucov din Ploiești.


„Nu este luată nicio decizie, dar ca principiu, în studiul de fezabilitate se spune că acei arbori care sunt uscați – dacă sunt uscați și rezultă din analizele RMN și din avizul de mediu – vor fi înlocuiți de arbori de altă talie ca să dea o notă bună și civilizată parcului. Orice arbore care poate fi păstrat din punctul de vedere a sănătății, va fi păstrat, vă asigur!”, a completat primarul.

Astfel, city-managerul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Șurubaru, a fost mandatat să prezinte public situația arborilor din parc. Ordinul pentru proiectare a fost semnat în 21 septembrie, iar firma are ca termen 60 de zile (21 noiembrie) să vină cu documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire (DTAC). La final, se prezintă situația arborilor și va fi lansată licitația pentru execuția lucrărilor în vederea reamenajării parcului de circa 1,2 hectare.


Ce lucrări va cuprinde reabilitarea Parcului Ștefan cel Mare?

– modernizarea sistemului de iluminat
– montarea unui sistem de irigație
– modernizarea aleilor și a bordurilor
– amplasarea de bănci noi
– crearea de zone de joacă pentru copii
– construirea unei noi instalații sanitare – toaletă publică subterană, cișmea
– amenajarea suprafeței plantate
– modernizarea istalației electrice

„Vreau să știe toți clujenii că mă interesează fiecare copac din acest oraș, mai ales copacii de talie mare. Nu se va atinge nimeni de niciun copac de talie mare decât în condițiile legii și după o analiză riguroasă. Le mulțumesc pentru sesizare, apreciez și îi asigur că sunt cu ochii ca pe butelie pe fiecare copac din acest oraș!” – Emil Boc | primarul municipiului Cluj-Napoca

CITEȘTE ȘI:

Parcul cu „aspect dezolant” din centrul Clujului va fi reabilitat cu 3,8 mil. €!


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter