Monitorul Cartierelor

Ninge ca-n povești la Cluj-Napoca! Tot orașul e acoperit cu zăpadă. GALERIE FOTO

După mult timp de așteptare a început să ningă și la Cluj-Napoca. Primii fulgi au început să cadă noaptea trecută, așezându-se și un strat de zăpadă.

 

 


După multă așteptare, fulgii de zăpadă cad cu găleata, în dimensiuni impresionante, la Cluj. Conform prognozei meteo, fulgii vor mai cădea pentru cel puțin încă trei zile: marți vor fi șanse ridicate de ninsoare, miercuri ninsoare ocazională și fulguieli, iar joi câteva averse de ninsoare.

 


Temperatura va fi între -1 și 2 grade Celsius, iar de vineri încolo va scădea considerabil, chiar și la -8 grade.

În anii trecuți zăpada a apărut mai repede în orașul de pe Someș, dar în acest an i-a lăsat pe clujeni fără puțin „alb” de Crăciun. Până acum, la Cluj a nins doar pentru câteva zile în luna noiembrie, în perioada sărbătorilor predominând ploile și temperaturile ridicate.


De această dată, ninsoarea pare mai puternică și „hotărâtă” să mai stea. S-ar putea ca această iarnă să nu fie pierdută, iar speranțele clujenilor la o bătaie cu bulgări, îngerași de zăpadă și mersul cu săniuța să nu fie spulberate.

În galeria foto regăsiți fotografii cu cartierele clujene, acoperite de zăpadă în doar câteva ore.


Sfaturi pentru șoferii care circulă pe drumurile înghețate

Inspectoratul de Poliție Județean din Cluj le-a transmis șoferilor câteva sfaturi în legătură cu circulația în siguranță pe drumurile din Cluj, în contextul în care vremea se răcește, iar riscul accidentelor va crește:

„Întrucât au fost anunțate schimbări ale vremii caracterizate prin precipitații în cea mai mare parte a țării, sub formă de ninsori și lapoviță, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiți să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranță. Poliţiștii recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.


De asemenea, în următoarele zile și pe aproape întreg parcursul săptămânii viitoare, probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații va fi ridicată, concomitent cu răcirea vremii.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini, trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile! Pentru a putea opri în condiții de siguranță atunci când autovehiculul care circulă în față frânează brusc, trebuie mărită distanța în mers.

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

În condiţiile unui trafic aglomerat, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, lapoviţei sau ninsorii, folosirea luminilor de toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.”

CITEȘTE ȘI:

Vremea se răcește la Cluj! Se anunță patru zile cu lapoviță și ninsoare.

 

Cum erau iernile de altădată, la Cluj-Napoca? Troienele de zăpadă, o „raritate” în ultimii ani

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter