Monitorul Cartierelor

În loc de blocuri și hotel, bază sportivă. Primăria va expropria parcarea de la Expo Transilvania

Parcarea de 1,5 hectare de pe platoul Expo Transilvania, aflată în proprietatea Nervia, va fi expropriată. Terenul pe care firma voia să construiască blocuri și magazine va deveni parc cu facilități sportive.

 

 


Primarul Emil Boc a anunțat că pentru realizarea proiectului de modernizare și reamenajare a zonei Expo Transilvania, primăria ar urma să exproprieze un teren de 1,5 hectare, aflat în proprietatea privată a firmei Nervia, societate care, pe lângă acest teren, a concesionat de la administraţia locală un teren de 5 hectare în vecinătatea Expo Transilvania, în urmă cu peste un deceniu, pentru dezvoltarea unui ansamblu imobiliar.

 


În locul acesteia, va fi amenajat un spațiu verde cu funcțiuni sportive, asemănătoare celor din baza sportivă Gheorgheni. Străzile adiacente vor fi modernizate după conceptul „walkable city”, iar parcul Aurel Vlaicu va fi extins.

„La Expo Transilvania, vor fi modernizate străzile din jurul parcului, Dâmboviței și celelalte. Va fi un parc mare, de peste 10 hectare acolo, vom expropria inclusiv parcarea de acolo, de pe platou, de 1,5 hectare. Aceasta nu este a statului, este una privată. De zece ani mă opun să nu se facă acolo blocuri de zece, doisprezece etaje. Gândiți-vă ce viață mai aveau oamenii din Mărăști dacă aprobam acolo blocurile de peste zece etaje. Cu orice risc, mă opun, pentru că de aceea m-au ales clujenii, să fiu și un pic categoric și ferm în chestiunile care țin de interesul public, în rest sunt dispus la negociere, la dialog, dar e o limită în toate. Unde e vorba de viața de zi cu zi a oamenilor, trebuie ținut cont de faptul că acei oameni au dreptul la o viață de calitate și va fi această calitate în Mărăști. Pe toată suprafața aceea se va fae un parc cu facilități sportive, în zona IRA se va face un parc și locuitorii vor ave acces la arbori plantați, la spațiu de agrement, la terenuri de sport, la ceva asemănător cum avem și în bazele sportive existente”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio.


Nervia avea alte planuri pentru teren: blocuri, hotel, spații comerciale și de expoziție

Firma Nervia a concesionat de la administraţia locală, în urmă cu peste un deceniu, un teren de 5 hectare pe care urmărea ridicarea unui complex cu funcţiuni mixte - hotel, apartamente, spații comerciale și de expoziție. Compania are la dispoziţie un teren propriu de 1,5 ha în aceeaşi zonă, folosit ca parcare de către Expo Transilvania.

Proiectul imobiliar nu s-a mai făcut, deoarece mai bine de jumătate din terenul concesionat de Primărie apărea ca zonă verde în PUG. Primăria și societatea au intrat în conflict și s-au pornit procese în instanță.


Primăria a câștigat procesele cu Nervia

Nervia a cerut în 2017 instanței ca terenul concesionat de Primărie să devină construibil. Tribunalul Cluj i-a dat câştig de cauză şi a dispus Primăriei Cluj-Napoca să modifice PUG-ul şi să schimbe destinaţia spaţiului respectiv din spaţiu verde în spaţiu construibil. Municipalitatea a făcut recurs, iar Curtea de Apel Cluj i-a dat câștig de cauză și a respins acţiunea firmei Nervia.

Proiectul Nervia de atunci prevedea un hotel de 200 de camere, servicii pe 39.000 mp - rezidenţial, comerţ, galerii expoziţionale și, într-o variantă - un magazin de tip discount.


Cum se schimbă zona Expo Transilvania? Parking subteran nou

Primăria Cluj-Napoca a lansat, la începutul lunii decembrie, o licitație publică pentru achiziționarea de servicii de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ), expertizei tehnice, studiilor specifice tipului de investiție, studiilor de fezabilitate și documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenții, a proiectelor tehnice, respectiv asigurarea asistentei tehnice pe perioada de execuție a lucrărilor pentru obiectivul mixt de investiții „Regenerare urbană a zonei verzi Expo-Transilvania: Amenajare și extindere Parc Aurel Vlaicu, Amenajare străzi adiacente după conceptul Walkable and Smart City și construire parking”.

Primăria va plăti până la 2.200.000 lei firmei câștigătoare pentru realizarea studiilor enumerate, bani proveniți din bugetul local al municipiului.  Prin acest proiect integrat se dorește realizarea unui spațiu care, prin calitatea dezvoltării sale arhitecturale și funcționale, să satisfacă nevoile și exigențele utilizatorilor săi, locuitorii municipiului Cluj-Napoca, se arată în caietul de sarcini al licitației.

În proiect vor fi cuprinse Parcul Aurel Vlaicu, Expo Transilvania și străzile adiacente: strada Dâmboviței, strada Ialomiței, strada Tribunul Vlăduțiu, Aleea Dâmboviței. Acestea vor beneficia de piste de biciclete, trotuare, echipamente cu tehnologie de tip Smart City (de exemplu bănci cu prize USB, stații pentru încărcarea mașinilor/ bicicletelor/ trotinetelor electrice, etc.).

CITEȘTE ȘI

Zona Expo Transilvania, „resuscitată”. Va fi construit un parking, străzile vor fi modernizate, iar Parcul Aurel Vlaicu - extins

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter