Monitorul Cartierelor

Lucrarea de modernizare a străzii Molnar Piuariu PREMIATĂ la nivel național. FOTO

Lucrarea de modernizare și pietonalizare a străzii Molnar Piuariu a câștigat premiul I la Bienala Timișoreană de Arhitectură (BETA).

 

 


Conceptul de modernizare și de amenajare a primei străzi smart din România, strada Molnar Piuariu, a fost prezentat pentru prima oară în 2018, în cadrul unei dezbateri publice organzată de Primăria Cluj-Napoca prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC). Sâmbătă, lucrarea de modernizare a străzii Molnar Piuariu a obținut locul I la Bienala Timișoreană de Arhitectură, la categoria „spațiu public”.

 


„În 2018, am prezentat conceptul de amenajare locuitorilor din zonă în cadrul unei dezbateri organizate sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).  Mă bucur să văd că azi, la doar doi ani de la idee, strada și-a câștigat statutul de spațiu public de calitate, este plină de copii și este un bun model pentru cum ar trebui să arate tot mai multe străzi din orașele din România. Am demarat la Cluj-Napoca un program ambițios pentru amenajarea mai multor zone de acest fel în fiecare cartier al orașului”, a declarat directorul de Dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.

 


Proiectul de modernizare și a menajare a străzii a fost finanțat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 : Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

 


„Reorganizarea spațială, mobilarea, iluminatul public, plantarea unui număr semnificativ de arbori și asigurarea unei suprafețe pietonale liberă de mașini parcate sunt principalele măsuri prevăzute care sporesc semnificativ beneficiile sociale ale unei vecinătăți dinamice și complexe. Amplasarea cișmelelor și a locurilor de parcare pentru biciclete, dotări precum stații de încărcare pentru mașini, biciclete/trotinete electrice, bănci prevăzute cu încărcătoare USB sau aparate de iluminat cu surse LED, sistem de telegestiune și conexiune WIFI completează amenajarea și răspund exigențelor actuale pe care un spațiu public trebuie să le îndeplinească”, a mai afirmat Ovidiu Cîmpean.

Locul I la categoria Spațiu public

„Felicitări echipei de proiect, colegilor din Primăria Cluj-Napoca, partenerilor din mediul privat și clujenilor care s-au implicat prin CIIC în proiectele din programul Walkable City! Mă bucur că investițiile în creșterea calității spațiului public din cartierele Clujului sunt recunoscute în domeniile de specialitate”, a scris primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.


Strada Molnar Piuariu este prima stradă smart din România.

„Reamintesc că proiectul de modernizare a străzii Molnar Piuariu, cunoscută ca prima stradă smart din românia, a implicat reorganizarea zonei din punct de vedere funcțional, cu mare atenție la spațiul acordat pietonilor care a fost extins și îmbunătățit, pe lângă dotările pentru mașini electrice, Wi-Fi gratuit. Aceasta dispune acum de toate facilitățile tehnologice și exigențele clujenilor”, a mai arătat edilul.

GALERIE FOTO

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc, cu ochii pe fiecare copac. Mesaj pentru activiștii care cer oprirea tăierilor de arbori în Parcul Ștefan cel Mare

 

 

Prima firmă pe lista neagră a Primăriei Cluj-Napoca. Trei școli suferă din cauza ei. Emil Boc: „Și-au bătut joc!”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter