Externe

Comisia Europeană propune ca Ucraina și Republica Moldova să primească statut de candidat la UE, cu o condiție

Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova, a anunțat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova/ Foto: depositphotos.com

 

Comisia Europeană a recomandat vineri ca Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată la UE cu condiţia ca aceasta să realizeze „reforme importante”, a anunţat vineri preşedintele executivului european, Ursula von der Leyen.


„Cu condiţia ca liderii ţării să menţină cursul în ceea ce priveşte reformele economice şi lupta împotriva corupţiei, redem că ţara are potenţialul de a se ridica la înălţimea cerinţelor unei candidaturi”, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


De asemenea, Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale UE să acorde Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE.

„Comisia recomandă Consiliului, în primul rând, să acorde Ucrainei o perspectivă europeană şi, în al doilea rând, să îi acorde statutul de ţară candidată. Aceasta, desigur, cu condiţia ca ţara să realizeze o serie de reforme importante”, a declarat oficialul într-o conferinţă de presă.


„Ştim cu toţii că ucrainenii sunt gata să moară pentru aspiraţiile lor europene. Vrem ca ei să trăiască alături de noi, pentru visul european”, a adăugat Ursula von der Leyen, citată de AFP.

Niciodată nu s-a mai dat un aviz într-un timp atât de scurt asupra unei cereri, o urgenţă datorată războiului purtat de Rusia de mai bine de trei luni şi care face parte din sprijinul acordat de europeni Ucrainei în faţa Moscovei, scrie AFP.


Aceste avize vor fi discutate la summitul UE din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ucraina în UE. Când ar putea deveni membru cu drepturi depline?

Uniunea Europeană va suspenda toate taxele la importurile din Ucraina, timp de un an

Maia Sandu, discurs în plenul PE: „Integrarea europeană este, înainte de toate, un proiect de reformare internă a țării”

Ultimele Stiri
abonare newsletter