Politică

Ucraina în UE. Când ar putea deveni membru cu drepturi depline?

Ucraina și mai apoi Georgia și Republica Moldova au semnat cererile de aderare la Uniunea Europeană, fiind mai aproape ca niciodată de obținerea statutului de state candidate la aderarea în UE.

FOTO: Alain ROLLAND Copyright © European Union 2022 - Source : EP FOTO: Alain ROLLAND Copyright © European Union 2022 - Source : EP

 

 


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a semnat luni, 28 februarie, cererea de aderare la Uniunea Europeană, în timpul primei runde de negocieri ruso-ucrainene din Belarus. Zelenski a spus că țara ar trebui să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgență.

 


Câteva zile mai târziu, Georgia și Republica Moldova au făcut primul pas spre aderarea la Uniunea Europeană, sub presiunea atacului neprovocat și nejustificat lansat de regimul lui Putin în Ucraina. Maia Sandu a semnat joi cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, după ce, în aceeași zi, liderii Georgiei au făcut același lucru.

Am stat de vorbă cu Sergiu Mișcoiu, cercetător și profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, care a explicat ce înseamnă acest demers pentru Ucraina, dar și ce urmări ar putea avea o integrare realizată „pe repede înainte”.


Cererea de aderare, importanță simbolică

Semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană este interpretată de profesorul Sergiu Mișcoiu ca un gest simbolic al președintelui ucrainean, care nu exclude un lung și anevoios proces de aderare.

Citește continuarea materialului pe PressHUB.

CITEȘTE ȘI:

Live UPDATE VIDEO. Ziua 12 de război în Ucraina: Forţele ruse încearcă să preia controlul capitalei ucrainene Kiev

abonare newsletter