EXTERNE

Invazia rusă ar putea provoca foamete și o criză alimentară fără precedent în lume

Invazia rusă ar putea provoca foamete și o criză alimentară puternică, conform unor declarații făcute de Annalena Baerbock, Ministrul german de externe.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de grâne din Europa. FOTO: Pixabay.com


Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat miercuri Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război, transmite dpa.

 „Rusia conduce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile. Prin blocarea porturilor ucrainene, prin distrugerea silozurilor, străzilor şi a căilor ferate, Rusia a lansat un război al grânelor, provocând o criză alimentară globală", a afirmat Baerbock la o întâlnire a miniştrilor de externe desfăşurată la sediul ONU din New York.

„Face acest lucru într-un moment în care milioane de oameni sunt deja ameninţaţi de foame te, în special în Orientul Mijlociu şi Africa, din cauza efectelor devastatoare ale crizei climatice, din cauza pandemiei de COVID, din cauza conflictelor care fac ravagii în propriile regiuni".


Potrivit guvernului german, Rusia blochează exportul a 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, în primul rând către Africa de Nord şi Asia. O mare parte este blocată în portul Odesa.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume.

Secretarul general al ONU consideră că războiul din Ucraina a amplificat şi accelerat factorii care contribuie la criza alimentară globală."În doar doi ani, numărul persoanelor care suferă de insecuritate alimentară severă s-a dublat, de la 135 de milioane înainte de pandemie la 276 de milioane astăzi", a avertizat Antonio Guterres.

CITEȘTE ȘI:

UE mobilizează 300 de miliarde de euro pentru a renunța la petrolul şi gazul din Rusia. Investiții și în energia verde

Vladimir Putin susține că unele ţări europene nu au cum să renunţe imediat la petrolul din Rusia

abonare newsletter