EXTERNE

Primul militar rus acuzat de crime de război, judecat în Ucraina. A împușcat în cap un om neînarmat care mergea acasă pe bicicletă

Un tânăr de 21 de ani care a împușcat mortal în cap un ucrainean civil neînarmat, ce circula cu bicicleta spre casă, va fi primul militar rus acuzat de crime de război ce va fi judecat în Ucraina.

Primul militar rus acuzat de crime de război, judecat în Ucraina / Foto: Ірина Венедіктова / Irina Venediktova - Facebook

 

 


Un militar rus, de 21 de ani, capturat în Ucraina, va fi primul reprezentant al forţelor armate ruse care va fi judecat pe teritoriul ucrainean, a anunţat miercuri procurorul general de la Kiev, Irina Venediktova, potrivit EFE şi Ukrinform.

 


Vadim Şişimarin, comandantul unui grup din cadrul unităţii 32010 a Diviziei a 4-a de blindate de gardă Kantemirovskaia, din regiunea Moscova, va fi trimis pe banca acuzaţilor pentru presupusa ucidere a unui civil în regiunea Sumî, nord-estul Ucrainei, a indicat Venediktova pe pagina sa de Facebook.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

La 28 februarie, potrivit anchetei procuraturii, Şişimarin a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka.

După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte Şişimarin a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.


A împușcat în cap un om pe bicicletă

La sosirea acestora la Ciupahovka, ei au văzut pe drum un bărbat (62 de ani), care vorbea la telefon, iar Şişimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalaşnikov pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor.

Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, a indicat procurorul general ucrainean.


Militarul rus, în grad de sergent, chiar dacă se afla la comanda unei structuri a unităţii respective, a fost capturat de forţele ucrainene la 4 mai. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a dat publicităţii un videoclip în care el recunoaşte că a împuşcat un civil.

Şişimarin riscă să fie condamnat la o pedeapsă între 10 şi 15 ani de închisoare sau închisoare pe viaţă, dacă va fi găsit vinovat de acuzaţiile ce i se aduc, încălcarea legilor războiului, în asociere cu omor premeditat.

Peste 9.000 de proceduri judiciare au fost deschise în Ucraina împotriva militarilor ruşi pentru crime de război, iar procesul de aducere a acestora în faţa justiţiei a început, notează Ukrinform.

CITEȘTE ȘI:

Foto. Soldatul rus care a primit permisiune de la soție să VIOLEZE femei în Ucraina. Convorbirea telefonică dintre cei doi

Țările din UE care refuză un embargo asupra petrolului rusesc sunt „complice” la crimele de război, avertizează Ministrul ucrainean de Externe

Ultimele Stiri
abonare newsletter