Externe

Centrala de la Cernobîl a fost deconectată de la alimentarea cu electricitate: „Rezervele de combustibil ajung pentru 48 de ore”

Alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl şi a echipamentelor sale de securitate este complet tăiată din cauza acţiunilor militare ruse, a anunţat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo.

Centrala de la Cernobîl a fost deconectată de la alimentarea cu electricitate: „Rezervele de combustibil ajung pentru 48 de ore” Centrala de la Cernobîl a fost deconectată de la alimentarea cu electricitate: „Rezervele de combustibil ajung pentru 48 de ore”

 

 


Centrala de la Cernobîl, aflată în 1986 la originea celei mai grave catastrofe nucleare, „a fost complet deconectată de la reţeaua electrică din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus", a scris Ukrenergo pe pagina sa de Facebook, precizând că nu mai există alimentare electrică.

Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis la rândul său miercuri că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost afectată, potrivit Reuters.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News



Lucrările pentru repararea conexiunii şi restabilirea alimentării cu electricitate a centralei, care este ocupată de trupe ruse, nu au fost posibile din cauza luptelor în derulare, a precizat Energoatom.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că autorităţile nu ştiu nivelul radiaţiilor de la Cernobîl, din cauză că nu pot afla ce se întâmplă acolo în contextul în care centrala este sub controlul trupelor ruse.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, avertizează că, dacă rețeaua electrică de la Cernobîl nu este reparată, există riscul unor scurgeri radioactive.


„Singura rețea de electricitate care alimentează centrala nucleară de la Cernobîl, ocupată de armata rusă, este defectă. Centrala nu mai are curent electric. Fac apel la comunitatea internațională să ceară de urgență Rusiei să înceteze focul și să permită echipelor de intervenție repare rețeaua.

Rezervele de combustibil ale generatoarelor de la Cernobîl ajung pentru 48 de ore. După aceea, sistemele de răcire a depozitelor de combustibil nuclear uzat vor înceta să mai funcționeze, făcând iminentă scurgerea de deșeuri radioactive. Războiul barbar al lui Putin pune în pericol întreaga Europă. Trebuie să înceteze imediat!”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.


 

CITEȘTE ȘI:

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de Rusia

Nivelul de radiații de la centrala nucleară de la Cernobîl a crescut de 20 de ori, după ce trupele rusești au capturat zona

Ultimele Stiri
abonare newsletter