Externe

5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî, în nord-estul Ucrainei. Peste 20 de morți în urma atacurilor aeriene rusești. VIDEO

Primii civili evacuaţi prin coridoare umanitare din oraşul Sumî, situat la 350 km nord-est de Kiev, au ajuns în siguranţă în centrul ţării. Cel puțin 21 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise în urma atacurilor aeriene rusești asupra orașului din nord-estul Ucrainei.

5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî, în nord-estul Ucrainei. Peste 20 de morți în urma atacurilor aeriene rusești. VIDEO/ SURSA FOTO: Reuters 5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî, în nord-estul Ucrainei. Peste 20 de morți în urma atacurilor aeriene rusești. VIDEO/ SURSA FOTO: Reuters

 

 


Primii civili evacuaţi prin coridoare umanitare din oraşul Sumî, situat la 350 km nord-est de Kiev, au ajuns în siguranţă în centrul ţării, conform unui anunţ făcut marţi de adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene.

 


„Veşti bune, civili au fost evacuaţi din Sumî. Primul convoi de 22 de autobuze a sosit deja (în oraşul) Poltava, la sud-est de Kiev (…)1.100 studenţi străini vor fi evacuaţi în continuare cu trenul către Lviv. Acum toată lumea este în siguranţă, a primit mâncare”, a anunţat Kirilo Timoşenko pe Telegram.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Potrivit lui Kirilo Timoşenko, o a doua coloană de 39 de autobuze cu civili este pe drum şi se află deja în regiunea Poltava.


„Sunt copii, femei, bătrâni, studenţi străini. Oamenii vor putea să rămână în Poltava sau să îşi continue evacuarea spre Lviv, în vest”, a mai scris oficialul ucrainean.

„Sunt fericit că munca echipei de evacuare în această etapă a decurs foarte bine. Mulţumim oamenilor din Sumî pentru că au luptat curajos cu inamicul timp de 13 zile”, a conchis el.


Potrivit lui Dmytro Lunin, cel care conduce Administrația Militară a Regiunii Poltava, un număr de 5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî în Regiunea Poltava pe 8 martie după două etape de evacuare.

Autorităţile ucrainene anunţaseră înfiinţarea unui coridor umanitar, marţi dimineaţa, pentru evacuarea civililor din Sumî, un oraş cu o populaţie de peste 250.000 de locuitori situat în apropierea graniţei cu Rusia şi scena unor lupte grele timp de mai multe zile.

Potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereşciuk, ministerul rus al apărării s-a angajat, printr-o scrisoare către Crucea Roşie, să respecte un coridor umanitar pentru evacuarea civililor marţi şi o încetare a focului între orele 9:00 şi 21:00 (07:00-19:00 GMT).

Cel puţin 21 de persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise luni seară în atacurile aeriene ale forţelor ruse asupra unei zone rezidenţiale din Sumî. 

 

CITEȘTE ȘI:

Peste 10 morți în urma atacurilor aeriene rusești la Sumî, în nord-estul Ucrainei

Ucraina ar putea renunța la aderarea la NATO. Președintele Zelenski: „Am înţeles că NATO nu este gata să accepte Ucraina”

Ucraina în UE. Când ar putea deveni membru cu drepturi depline?

Ultimele Stiri
abonare newsletter