Externe

Germania suspendă certificarea gazoductului Nord Stream 2. CE: „Decizia nu va afecta alimentarea pentru Europa”

Olaf Scholz a anunţat blocarea procedurii de certificare a gazoductului Nord Steam 2, ca răspuns la decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Germania suspendă certificarea gazoductului Nord Stream 2 Germania suspendă certificarea gazoductului Nord Stream 2

 

 


 

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat marţi blocarea procedurii de certificare a gazoductului Nord Steam 2, ca răspuns la decizia de luni a preşedintelui rus Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, transmite EFE.


 

„Nu poate exista certificare” a acestei infrastructuri, a declarat Scholz, dând asigurări că „situaţia s-a schimbat” după recunoaşterea de către Moscova a independenţei autoproclamatelor republici proruse din regiunea Donbas, în estul Ucrainei. „Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcţiune” a insistat Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Michael Martin, aflat în vizită la Berlin. Scholz a mai adăugat că dosarul Nord Stream 2 „va fi reexaminat” de guvernul german.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Scholz a mai spus că guvernul german şi partenerii din Uniunea Europeană vor anunţa „într-o manieră coordonată” în cursul zilei de marţi sancţiunile pe care le vor impune Rusiei pentru ceea ce el a numit „o ruptură” a Rusiei de acordurile internaţionale semnate de Moscova în ultimele decenii.

El a pledat totodată pentru depunerea de eforturi diplomatice între occidentali şi ruşi „pentru a evita o catastrofă”. „Este important, în afara unor prime sancţiuni, să se evite o nouă escaladă şi deci o catastrofă. (...) Este obiectivul tuturor eforturilor noastre diplomatice”, a adăugat Scholz, subliniind că, „la 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, un război ameninţă Europa de Est” potrivit AFP. „Nu vom accepta recunoaşterea regiunilor separatiste ucrainene”, a insistat cancelarul german.


Comisia Europeană: Furnizarea de energie pentru Europa nu va fi afectată

Furnizarea de energie pentru Europa nu va fi afectată de blocarea proiectului Nord Stream 2, noua conductă de transport al gazelor din Rusia în Germania, apreciază Comisia Europeană.

Un purtător de cuvânt al CE a declarat marţi că „Nord Stream 2 încă nu funcţionează, nu livrează energie în Europa. Nu este o sursă diferită de energie, este o conductă diferită pentru un furnizor existent (...) Nu există nicio schimbare a situaţiei curente”.

Putin: „Rusia intenţionează să continue aprovizionarea neîntreruptă cu gaz”

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că livrările de gaze nu vor fi suspendate, în pofida tensiunilor în creştere cu Occidentul legate de Ucraina, relatează dpa.

„Rusia intenţionează să continue aprovizionarea neîntreruptă cu această materie primă, inclusiv cu gaz natural lichefiat, a pieţelor mondiale”, a declarat Putin la un forum al ţărilor exportatoare de gaze naturale, potrivit Kremlinului.

Există temeri că decizia Rusiei de a trimite trupe în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea afecta aprovizionarea cu energie, dar Moscova subliniază că gazele au fost pompate fără întrerupere către Occident chiar şi în perioada Războiului Rece.

Oficialii ucraineni au denunțat în mod repetat gazoductul Nord Stream 2 ca fiind un proiect care va duce la creșterea dependenței europene față de gazul rusesc și eludarea Ucrainei ca țară de tranzit. Într-o conferință de presă susținută pe 14 februarie alături de Olaf Scholz, aflat în vizită la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirma că Nord Stream 2 este „o armă geopolitică”.

Germania suspendase inițial procesul de certificare al gazoductului Nord Stream 2 în luna noiembrie a anului trecut, cerând părții ruse să îndeplinească mai multe criterii tehnice.

Ultima porțiune a gazoductului ce trece pe sub Marea Baltică a fost finalizată în septembrie.

CITEȘTE ȘI:

Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei

abonare newsletter