Externe

Spania se află în pragul valului șase al pandemiei, provocat de varianta Omicron: „Nu putem accepta aceste rate de incidenţă”

Prim-ministrul Spaniei, Pedor Sanchez, a vorbit, duminică de posibilitatea unui „al șaselea val pandemic” în țară, tot din cauza transmiterii intense a mutației Omicron.

Spania se află în pragul valului șase al pandemiei, provocat de varianta Omicron: „Nu putem accepta aceste rate de incidenţă” Spania se află în pragul valului șase al pandemiei, provocat de varianta Omicron: „Nu putem accepta aceste rate de incidenţă”

 

 


Prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez, a avertizat asupra riscului real ca Spania să se confrunte curând cu al şaselea val al pandemiei din cauza transmiterii intense a variantei Omicron a coronavirusului şi a convocat pentru miercuri o reuniune de urgenţă pentru evaluarea situaţiei sanitare, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Liderii regiunilor spaniole vor participa prin videoconferinţă la această reuniune la care vor fi discutate posibile noi restricţii.

Experţii sanitari au anunţat că varianta Omicron va deveni curând dominantă în Spania, ţară cu circa 90% din populaţia de peste 12 ani vaccinată anti-COVID-19, ceea ce nu împiedică însă răspândirea acestei variante, care conform datelor preliminare are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, creşte riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală după infectarea cu alte variante şi se transmite mai uşor decât Delta, variantă dominantă până în prezent.

Numai vineri, 17 decembrie, Spania a înregistrat circa 33.000 de noi cazuri de COVID-19, estimările sanitare indicând săptămâna trecută procentul cazurilor cu varianta Omicron la circa 30% în capitala Madrid şi circa 25% la Barcelona. Incidenţa pe şapte zile a ajuns la nivelul întregii ţări la 320 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori.

„Nu putem accepta aceste rate de incidenţă. Trebuie să facem mai multe eforturi”, a subliniat premierul Sanchez în anunţul despre convocarea reuniunii de miercuri şi a avertizat că, în pofida ratei ridicate de vaccinare, Spania se află din cauza variantei Omicron în pragul celui de-al şaselea val de infectări.

Totuşi, nu sunt aşteptate măsuri foarte severe, cum ar fi un nou lockdown total, sistemul sanitar spaniol nefiind confruntat în prezent cu presiunea sub care a fost de pildă cu un an în urmă. Circa 1.300 de pacienţi COVID-19 sunt în prezent la ATI, reprezentând circa 14% din capacitatea de internare la terapie intensivă de care dispune Spania


 

CITEȘTE ȘI:

CNSU a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic. Mai multe destinații iubite de români, în ZONA ROȘIE

Ultimele Stiri
abonare newsletter