Externe

Budapesta va ratifica aderarea Suediei la NATO. Ungaria s-a opus luni de zile aderării țării nordice la Alianța Nord-Atlantică.

Parlamentul ungar se pregăteşte să aprobe luni aderarea Suediei la NATO, pasul final pentru ţara nordică dornică să adere la Alianţa Nord-Atlantică după invadarea Ucrainei de către forţele ruse.

Ungaria va ratifica, luni, aderarea Suediei la NATO/Foto: Viktor Orban Facebook.com Ungaria va ratifica, luni, aderarea Suediei la NATO/Foto: Viktor Orban Facebook.com

 

 


Aşteptarea a fost lungă pentru Suedia, iar calea presărată cu obstacole. La negocierile dificile cu Turcia, încheiate printr-un vot pozitiv în luna ianuarie, s-a adăugat tergiversarea din partea liderului naţionalist ungar Viktor Orban. Premierul Ungariei, care şi-a dat acordul de principiu cu mult timp în urmă, a cerut însă „respect” din partea autorităţilor de la Stockholm, considerate prea critice faţă de politica sa, înainte de a finaliza procesul.

 


Situaţia s-a deblocat, în cele din urmă, în ultimele săptămâni, iar vizita de vineri a prim-ministrului suedez Ulf Kristersson a marcat epilogul unui „proces lung de reconstruire a încrederii”, conform declaraţiilor premierului Orban.

Pentru a pecetlui această cooperare, cele două ţări au anunţat achiziţionarea de către Budapesta a patru avioane de luptă din Suedia, Ungaria întărindu-şi flotă actuala de 14 avioane Gripen.


Votul din Parlamentul de la Budapesta, programat luni, în jurul orei 16:20 (15:20 GMT), promite să nu creeze surprize, având în vedere majoritatea de două treimi deţinută de coaliţia de guvernământ. Opoziţia va vota şi ea favorabil, cu excepţia formaţiunii de extremă dreapta Patria Noastră.

CITEȘTE ȘI: 
Ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Statele membre UE au ajuns la un acord.

Protocolul de aderare al Suediei la NATO, care necesită unanimitatea celor 31 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, este suspendat din mai 2022. Suedia şi-a anunţat candidatura în urma ofensivei Kremlinului în Ucraina, în acelaşi timp cu Finlanda, care a intrat în NATO în aprilie 2023.


În toată această perioadă, Ungaria a invocat diferite pretexte. Unii experţi au văzut în această abordare o strategie de şantaj a Budapestei pentru a obţine concesii din partea UE, precum şi deblocarea a miliarde de euro din fonduri îngheţate în prezent, în timp ce alţii au văzut în această atitudine un semn al apropierii premierului Viktor Orban de preşedintele rus Vladimir Putin şi de liderul turc Recep Tayyip Erdogan.

De altfel, premierul maghiar Viktor Orban a blocat luni de zile ajutorul crucial pentru Ucraina, înainte de a ceda la începutul lunii februarie, sub presiunea partenerilor săi din UE. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Scenariu de coșmar: România ar putea fi următoarea Ucraina! Planul Rusiei...

Finlanda devine membru oficial NATO. Jens Stoltenberg: „Este o zi grozavă pentru alianță”

Ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Statele membre UE au ajuns la un acord.

Orban a zis „nem” aderării Moldovei si Ucrainei la UE

Ultimele Stiri
abonare newsletter