Externe

Finlanda devine membru oficial NATO. Jens Stoltenberg: „Este o zi grozavă pentru alianță”

Finlanda devine marți membru oficial al pactului NATO.

Finlanda a intrat oficial în NATO /FOTO: depositphotos.com Finlanda a intrat oficial în NATO /FOTO: depositphotos.com

 

 


Finlanda va deveni marți membru al NATO, încheind o schimbare în politica sa de securitate declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce vecinul său Suedia a fost lăsat să aștepte. Alianța militară va primi Finlanda ca cel de-al 31-lea membru în cadrul unei ceremonii de ridicare a steagului la sediul NATO din Bruxelles, la care va participa președintele finlandez Sauli Niinisto și miniștri din guvern.

 


„Aceasta este cu adevărat o zi istorică. Este o zi grozavă pentru alianță”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea ceremoniei, potrivit BBC. 

Aceasta reprezintă sfârșitul unei perioade pentru Finlanda în care nu a ales o alianță militară, după ce statul a respins o încercare de invazie din partea Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a optat să încerce să mențină relații prietenoase cu Rusia vecină. 

Însă invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a determinat Finlanda să caute securitate sub umbrela pactului de apărare colectivă oferit de NATO, care prevede că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor membrilor. 

Suedia a trecut printr-o transformare similară în gândirea de apărare și Stockholm și Helsinki au aplicat împreună pentru a se alătura NATO în anul precedent.

Cu toate acestea, aplicația Suediei a fost blocată de membrii NATO Turcia și Ungaria. După ce ambele țări au aprobat aplicația Finlandei săptămâna trecută, ultimul pas formal în privința aderării Finlandei la NATO va fi făcut atunci când ministrul de externe Pekka Haavisto înmânează documentul de aderare către oficialii guvernamentali americani la Bruxelles. 

Steagul Finlandei va fi ridicat în fața sediului NATO alături de cele ale celorlalte 30 de state membre ale alianței înainte de întâlnirea miniștrilor de externe NATO.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Polonia a livrat deja avioanele de vânătoare MIG-29 către Ucraina: „Ele sunt într-adevăr utile Ucrainei pentru a apăra securitatea noastră a tuturor”

Finlanda va deveni marţi cel de-al 31-lea stat membru al NATO. Rusia anunță că îşi va consolida capacitatea militară în zona de graniță

abonare newsletter