Externe

Rusia nu își va atinge obiectivele militare ofensive. Secretarul general al NATO: „Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna”.

Rusia a pierdut Ucraina pentru totdeauna, din cauza războiului declanșat pe scară largă în februarie 2022. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO susține că Putin nu va reuși să obțină victoria în teren.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei/Foto: Jens Stoltenberg X Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei/Foto: Jens Stoltenberg X

 

 


Kremlinul nu va fi capabil să-şi atingă obiectivele militare, în pofida unui efort masiv al armatei făcut după invadarea Ucrainei, în februarie anul trecut, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

 


„Întregul obiectiv al acestei invazii a fost de a împiedica Ucraina să se îndrepte spre NATO şi Uniunea Europeană. Ucraina este acum mai aproape ca oricând de NATO şi de Uniunea Europeană. Aceasta este o mare înfrângere strategică pentru Rusia”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat agenţiei de presă germane.

„Preşedintele Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna”, a accentuat Stoltenberg, referindu-se la faptul că timp de decenii Rusia a privit Ucraina ca parte a sferei sale de influenţă.


Fostul premier norvegian s-a declarat convins că Ucraina îşi va atinge în cele din urmă obiectivul de a adera la NATO.

CITEȘTE ȘI: 
Ucraina ar putea deveni membru NATO, după încheierea războiului

Pe de altă parte, Stoltenberg a remarcat că Rusia plăteşte deja un preţ ridicat pentru războiul lansat contra ţării vecine. „Rusia a pierdut sute de avioane, mii de tancuri şi 300.000 de militari. Economia rusă a slăbit. Rusia este mai izolată politic. Inflaţia este sus, nivelul de trai e jos”, a spus el.


Totuşi, Jens Stoltenberg a avertizat că războiul va mai dura, adăugând că nu există semnale că Putin îşi va schimba atitudinea, chiar şi după previzibila sa realegere la viitoarele alegeri prezidenţiale ruse din 17 martie 2024.

În acelaşi timp, Ucraina a „arătat că se poate apăra, poate riposta oricât de mult timp, în special atunci când primeşte arme din Germania şi de la numeroşi alţi aliaţi din NATO”, a explicat secretarul general al NATO.


Potrivit secretarului general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, după încheierea războiului din Ucraina, țara vecină ar putea deveni membră a NATO. Însă, statul vecin trebuie să implementeze mai întâi o serie de reforme.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ucraina ar putea deveni membru NATO, după încheierea războiului

Bărbații ucraineni, chemați din străinătate pentru a lupta pe front de anul viitor. Încă 500.000 de soldați ar putea fi mobilizați.

abonare newsletter