Externe

Ucraina ar putea deveni membru NATO, după încheierea războiului

Ucraina va deveni membru NATO, după război, în urma realizării reformelor necesare.

Jens Stoltenberg (stânga) împreună cu Volodimir Zelenski (dreapta) /FOTO: NATO Facebook.com Jens Stoltenberg (stânga) împreună cu Volodimir Zelenski (dreapta) /FOTO: NATO Facebook.com

 

 


Aliații urmează să anunțe recomandările privind reformele necesare aderării Ucrainei la NATO.

 


Potrivit secretarului general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, după încheierea războiului din Ucraina, țara vecină ar putea deveni membră a NATO. Însă, statul vecin trebuie să implementeze mai întâi o serie de reforme.

 „Aliații sunt de acord că Ucraina va deveni membru NATO. La reuniunea NATO-Ucraina, vom conveni asupra recomandărilor pentru ucraineni - reforme, în timp ce continuăm să sprijinim Kievul pe această cale de aderare la NATO.


Cu toate acestea, toți aliații sunt în continuare de acord că o aderare deplină rămâne imposibilă în mijlocul războiului, chiar și în timp ce modalitățile de apropiere între Ucraina și NATO continuă”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit The Guardian.

În această lună, Germania și Țările de Jos au promis 10 miliarde de euro pentru Ucraina. România găzduiește un centru de antrenament F16 pentru piloții ucraineni. Aliații, inclusiv SUA și Finlanda, trimit mai multe sisteme de apărare aeriană și muniție pentru a proteja orașele ucrainene de atacurile rusești.


Miniştrii de externe din NATO se reunesc, marţi, la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo.

La întâlnirea de două zile, miniştrii ar urma de asemenea să discute despre „acţiunile destabilizatoare” ale Rusiei dincolo de Ucraina, a declarat luni presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.


Miercuri, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, li se va alătura omologilor săi din NATO, când se aşteaptă ca aceştia să sublinieze sprijinul lor continuu pentru această ţară sfâşiată de război.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Slovacia anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina

România solicită consolidarea Flancului Estic. Ciucă: Amenințările de securitate din Marea Neagră reclamă întărirea prezenței NATO

abonare newsletter