Externe

Parisul a interzis trotinetele electrice de închiriat. Care este motivul?

Trotinetele electrice de închiriat au fost interzise pe străzile din Paris, de vineri, 1 septembrie, în urma unui referendum.

Trotinetele electrice, interzise în Paris din această toamnă/Foto: pixabay.com Trotinetele electrice, interzise în Paris din această toamnă/Foto: pixabay.com

 

 


În aprilie 2023, parizienii au votat pe tema interzicerii trotinetelor electrice în orașul de pe Sena, în cadrul unui referendum desfășurat pe această temă. Prezența la urne a fost însă una redusă. Sub 10% dintre cei înscriși pe listele electorale au participat la referendum, astfel încât din cei 1,38 milioane de electori înscriși la referendum doar 103.000 au votat.

 


Cu toate acestea, aproape 90% din voturile exprimate atunci au fost în favoarea interzicerii vehiculelor de transport alternativ.

Astfel, votul a fost în favoarea interzicerii trotinetelor în Paris - 89%. 


91.300 au votat pentru interzicerea trotinetelor electrice care nu sunt proprietate personală.

Referendumul a fost convocat ca răspuns la numărul tot mai mare de persoane rănite sau decedate în urma accidentelor în care au fost implicate trotinetele electrice. 


CITEȘTE ȘI: 
Prezență redusă la urne în Paris pe tema interzicerii trotinetelor electrice. Decizia finală, pe masa primăriei

Trei firme închiriază în jur de 15 mii de trotinete electrice în Paris. Referendumul desfășurat, în aprilie 2023, în capitala Franței a fost unul consultativ, iar decizia finală a revenit primarului Parisului Anne Hidalgo.

De vineri, 1 septembrie, trotinetele electrice de închiriat au fost interzise în Paris. 


„Parizienii ne-au dat o foaie de parcurs foarte clară și vom urma decizia lor, așa cum am promis că vom face. La 1 septembrie, nu vor mai exista trotinete de închiriat în Paris”, a anunțat primarul Parisului, potrivit Le Figaro.

Peste 3 mii de trotinete pe străzile din Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca, un număr de 3.200 de trotinete electrice se regăsesc pe străzile din municipiu.

La mijlocul lunii trecute, municipiul Constanța a suspendat autorizațiile operatorilor de servicii de închiriere a trotinetelor electrice. Motivul invocat se referă la nerespectarea regulamentului privind circulația mijloacelor de transport alternativ și frecventele accidente în care au fost implicate trotinetele electrice. 

CITEȘTE ȘI: 
Viceprimarul Dan Tarcea, despre interzicerea trotinetelor: „O măsură drastică. Fiecare autoritate trebuie să facă partea de prevenție”

În Cluj-Napoca, în primele patru luni ale anului 2023, polițiștii locali au ridicat peste 500 de trotinete parcate ilegal pe spațiul public. În 2022, peste 1.200 de trotinete electrice parcate ilegal au fost ridicate de pe domeniul public.

Reguli pentru utilizarea trotinetelor electrice

Potrivit Regulamentului de funcționare a trotinetelor pe domeniul public din Cluj-Napoca, mijloacele de transport alternativ nu pot fi parcate pe trotuare cu lățimea mai mică de 2 metri, în perimetrele din jurul stațiilor de autobuz, al trecerilor de pietoni și al intersecțiilor. Trotinetele electrice pot fi utilizate doar pe pistele de biciclete și pe benzile de autobuz, respectiv pe carosabil, dar nu și pe trotuare, conform legislației rutiere.

De asemenea, autoritățile au stabilit un număr fix de trotinete care pot circula prin oraș. 

Pentru amplasarea necorespunzătoare a trotinetelor sunt aplicate amenzi, modalitatea de taxare fiind similară cu cea pentru mașinile parcate în locuri interzise.

Sancțiuni:

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 200 lei la 400 lei următoarele fapte: 

  • staționarea trotinetelor electrice în locurile interzise 
  • neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staționate neregulamentar

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei următoarele fapte:

  • amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatorii de flote de trotinete electrice fără avizul Serviciului Siguranța circulației din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca
  • amplasarea pe domeniul public de către operatorii de flote de trotinete electrice a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către Primăria municipiului Cluj-Napoca

Consultă Regulamentul complet. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Prezență redusă la urne în Paris pe tema interzicerii trotinetelor electrice. Decizia finală, pe masa primăriei

Un oraș din România A INTERZIS trotinetele electrice: „Puneau în pericol siguranța traficului rutier și pietonal”

Peste 3.000 de trotinete electrice pe străzile din Cluj-Napoca. Ce reguli trebuie să respecte cei care folosesc mjloace de transport alternativ

Viceprimarul Dan Tarcea, despre interzicerea trotinetelor: „O măsură drastică. Fiecare autoritate trebuie să facă partea de prevenție”

abonare newsletter