Administrație

Viceprimarul Dan Tarcea, despre interzicerea trotinetelor: „O măsură drastică. Fiecare autoritate trebuie să facă partea de prevenție”

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, consideră „drastică” decizia administrației locale din Constanța de a nu prelungi autorizațiile de funcționare ale firmelor Bolt și Uber pentru închirierea de trotinete electrice.

Interzicerea trotinetelor electrice, o „măsură drastică”, este de părere viceprimarul Dan Tarcea. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca Interzicerea trotinetelor electrice, o „măsură drastică”, este de părere viceprimarul Dan Tarcea. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Trotinetele electrice administrate de companiile Bolt și Uber (Lime) au fost retrase din Constanța. Primăria Constanța a precizat că autorizațiile de funcționare ale firmelor Bolt și Uber n-au mai fost prelungite pentru anul acesta, „din cauza numeroaselor încălcări ale prevederilor regulamentului”, scrie Info Sud-Est

 


Viceprimarul Dan Tarcea a reacționat arătând că decizia este una „drastică” și că autoritățile din Constanța ar fi trebuit să ia toate măsurile ce țin de ei înainte de a interzice complet folosirea acestora. 

La Cluj-Napoca au fost ridicate de pe domeniul public un număr de 1.020 de trotinete parcate ilegal, de la începutul anului și până în prezent. 


„Suntem primul oraș din România care a introdus un regulament de utilizare a trotinetelor electrice. Până în acest moment, am ridicat 1.020 de terotinete în acest an, nu le lăsăm la voia întâmplării. Eu susțin orice mijloc de transport alternativ mașinii pentru că ne aduce mai puțină poluare, mai puțină aglomeație, dar, evident, cu respectarea regulilor de circulație și, să spun așa, cu bun simț. În momentul în care mergi cu trotineta pe trotuar, printre oameni, în aglomerație, în momentul în care nu ai grijă la cel din fața ta și poți să accidentezi un copil sau o persoană în vârstă, categoric nu sunt de acord cu aceste elemente. A lua o măsură atât de drastică, de a elimina trotinetele din oraș, cred că fiecare autoritate este obligată să ia niște măsuri de prevenție, iar noi facem această parte de prevenție cu Poliția Locală, au fost mai multe acțiuni prin care i-am informat pe cei care folosesc trotinetele care sunt drepturile și obligațiile lor, astfel încât numărul de accidente și de pneplăceri să fie cât mai mic”, a arătat viceprimarul Dan Tarcea, invitat într-o emisiune la un post local de radio.

Trotinetiștii pot circula pe pistele de biciclete din oraș

Dan Tarcea este de părere că rețeaua extinsă de piste de biciclete din oraș permite utilizatorilor trotinetelor electrice să se deplaseze în oraș fără a-i pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic.  


„De asemenea, la Cluj-Napoca avem o rețea de piste de biciclete destul de extinsă, toată zona centrală este bine vascularizată de piste de biciclete, avem peste 50 de kilometri de piste care asigură circulația în deplină siguranță. Vom conecta și cartierul Mănăștur prin piste de biciclete cu centrul orașului și în zona centrală, cine folosește trotinetele, le poate folosi fără probleme pe pistele de biciclete. Cred că trebuie o analiză înainte de a lua o asemenea decizie, dar în paralel trebuie luate măsuri de ridicare a trotinetelor care sunt parcate necorespunzător, de informare a utilizatorilor. Aceasta cred că este direcția corectă”, a mai arătat viceprimarul Clujului.

Problema trotinetelor electrice parcate haotic în oraș sau conduse printre pietoni cu viteză revine periodic și la Cluj-Napoca. Anul trecuit, o asociație din Cluj a cerut interzicerea folosirii trotinetelor de tineri sub 18 ani, dar și reguli mai stricte de utilizare a acestora. 


Numărul accidentelor de circulaţie în care sunt implicaţi utilizatorii de trotinete electrice este în creştere în ultimii ani, numai în 2022 fiind înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu faţă de 2021.

Organizaţia citează datele puse la dispoziţie de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, potrivit cărora anul trecut au avut loc peste 1.250 de astfel de accidente, uşoare şi grave.

Regulament pentru folosirea trotinetelor, adoptat la Cluj

Municipiul Cluj-Napoca a fost primul care a introdus un regulament privind utilizarea trotinetelor electrice închiriate prin platforme online în regim self-service. Potrivit regulamentului de utilizare a acestor mijloace de transport, adoptat de Consiliul Local Cluj-Napoca, trotinetele parcate în locuri interzise sunt ridicate de Regia Autonomă a Domeniului Public, operatorul fiind sancționat cu amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei.

Regulamentul local de utilizare a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online stabilește, pe de o parte, locurile în care este interzisă amplasarea și staționarea trotinetelor electrice de către operatori și utilizatori ai acestora.

Potrivit Regulamentului, cei care aduc trotinete pentru închiriat în Cluj trebuie să anunțe exact numărul lor și să plătească o taxă anuală pentru ocuparea domeniului public. 

Mai mult, regulamentul impune operatorului să ridice trotinetele staționate în locațiile interzise în maxim 120 de minute. În caz contrar, acestea vor fi ridicate de pe domeniul public de către Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca (RADP) și se va aplica taxa de ridicare al cărei cuantum a fost stabilit prin Hotărâre a Consiliului local a municipiului Cluj-Napoca.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Tânăr pe trotinetă lovit de o mașină, noaptea, în Cluj-Napoca. Victima, transportată la spital. FOTO

abonare newsletter