Externe

Prima apariție publică a lui Putin, după revolta mercenarilor Wagner

Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni prima sa apariţie publică după revolta mercenarilor din gruparea Wagner.

Vladimir Putin, prima apariție după rebeliunea eșuată a mercenarilor Wagner/Foto: kremlin.ru Vladimir Putin, prima apariție după rebeliunea eșuată a mercenarilor Wagner/Foto: kremlin.ru

 

 


Rusia a fost zguduită, în acest weekend, de rebeliunea armată eșuată a grupului Wagner, coordonat de Evghenii Prigojin. Evenimentele de sâmbătă, când grupul paramilitar a avansat în orașele Rostov pe Don, Voronej și Lipețk, ajungând în regiunea Moscovei în câteva ore a reprezentat primul eveniment politic major de la declanșarea de către Rusia a invaziei pe scară largă a Ucrainei în 24 februarie 2022. 

 


Liderul rus s-a adresat, luni, prin intermediul unei înregistrări video, difuzate de Kremlin, în cadrul unui forum dedicat industriei şi tineretului. Aceasta a fost prima apariție a lui Putin după incidentele din acest weekend ce au marcat Rusia. 

Înregistrarea video îl arată pe preşedintele Putin aşezat la un birou, fără a se putea preciza unde şi când a avut loc filmarea, informează AFP, potrivit agerpres.ro


CITEȘTE ȘI: 
Revolta mercenarilor: „Poporul rus trebuie eliberat de cei care bombardează populaţia civilă”. Putin se simte „înjunghiat în spate”

În intervenţia sa, Vladimir Putin nu menţionează revolta armată care a zguduit Rusia, însă evocă „provocările” cu care se confruntă industria rusă din cauza sancţiunilor occidentale.

O criză de 24 ore de a zdruncinat sâmbătă Rusia, când şeful grupului privat de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat că unităţi ale grupului au început un „marş al dreptăţii” spre Moscova pentru a schimba conducerea militară a ţării, avându-i în vedere pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pe care i-a acuzat că au sacrificat mii de bărbaţi ruşi în Ucraina.


Prigojin şi Kremlinul au anunţat brusc sâmbătă seară sfârşitul rebeliunii şi retragerea progresivă a trupelor Wagner la bazele lor temporare din Ucraina, în urma unei înţelegeri la care a contribuit şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

25.000 de mercenari, revoltă pe străzile din Rusia contra conducerii militare. NATO monitorizează situația

Revolta mercenarilor: „Poporul rus trebuie eliberat de cei care bombardează populaţia civilă”. Putin se simte „înjunghiat în spate”

abonare newsletter