Externe

Revolta mercenarilor: „Poporul rus trebuie eliberat de cei care bombardează populaţia civilă”. Putin se simte „înjunghiat în spate”

Revolta mercenarilor Wagner în Rusia: 25.000 de oameni sunt gata să moară pentru „patrie” şi „eliberarea poporului rus”. Președintele Vladimir Putin se simte trădat.

Grupul Wagner, în jurul sediului Ministerului rus al Apărării din Rostov, Rusia / Foto: captură ecran - Twitter Grupul Wagner, în jurul sediului Ministerului rus al Apărării din Rostov, Rusia / Foto: captură ecran - Twitter

 

 


 

Liderul grupării paramilitare Wagner a acuzat vineri armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberele luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean provocând „un număr foarte mare de victime”, transmite vineri AFP.


 

„Au efectuat lovituri, lovituri cu rachete, asupra taberelor noastre din spate. Un număr foarte mare dintre luptătorii noştri au fost ucişi”, a declarat Evgheni Prigojin într-un mesaj audio difuzat de serviciul său de presă în care promite că va „răspunde” acestor atacuri ordonate, potrivit acestuia, de ministrul rus al Apărării.


Liderul grupării de mercenari a cerut să fie „oprit” comandamentul militar rus, pe care l-a acuzat că a efectuat lovituri mortale asupra taberelor luptătorilor săi. „Comitetul de comandă al Grupului Wagner a decis că cei care au responsabilitatea militară a ţării trebuie opriţi”, a spus Prigojin în mesajul audio, cerând să nu se opună „rezistenţă” trupelor sale şi afirmând că ministrul Apărării Serghei Şoigu va fi „oprit”.

Armata rusă a dezminţit vineri că ar fi bombardat poziţiile mercenarilor Wagner, aşa cum a susţinut Evgheni Prigojin, în acuzaţii spectaculoase, care dezvăluie tensiunile profunde care există în cadrul forţelor Moscovei din Ucraina. „Mesajele şi videoclipurile postate pe reţelele sociale de către E. Prigojin privind presupusele "lovituri ale Ministerului rus al Apărării asupra bazelor din spate ale grupului paramilitar Wagner nu corespund realităţii şi reprezintă o provocare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova.


25.000 de oameni, pregătiți să moară pentru „eliberarea poporului rus”

Evgheni Prigojin a spus că el şi cei 25.000 de oameni ai săi sunt gata să moară pentru „patrie” şi „să elibereze poporul rus” de ierarhia militară împotriva căreia a intrat în rebeliune, sâmbătă.

„Suntem cu toţii gata să murim, toţi cei 25.000. Şi după aceea vor mai fi 25.000. Pentru că murim pentru patrie, murim pentru poporul rus care trebuie eliberat de cei care bombardează populaţia civilă”, a declarat Prigojin într-un nou mesaj audio pe Telegram.


Reacția lui Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă, în cadrul unui discurs televizat, că ţara se confruntă cu o trădare şi a spus că „suntem înjunghiaţi în spate”. Şeful statului rus a spus că oricine ridică arma împotriva armatei ţării este un trădător. El l-a acuzat pe şeful Wagner că a „trădat” Rusia din cauza „ambiţiilor sale nemăsurate”.

El a făcut apel la combatanţii Wagner să înceteze participarea la acţiunile criminale ale liderului lor Evgheni Prigojin şi a spus că toţi cei care participă la revoltă vor fi pedepsiţi.

Vladimir Putin a mai spus că va face tot ce e este necesar pentru a apăra Rusia. Liderul de la Kremlin a mai afirmat că armata rusă a primit ordinele necesare, a recunoscut că situaţia din oraşul Rostov-pe-Don este dificilă, dar a promis că răspunsul armatei va fi dur.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Zelenski pare să confirme că Ucraina a pierdut orașul Bahmut. Putin spune că îi va premia pe militarii ruși și pe mercenarii grupului Wagner

SUA plănuiesc să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare F-16. Reacția Rusiei: „Riscuri colosale”

Etichete: vladimir putin rusia
Ultimele Stiri
abonare newsletter