Externe

25.000 de mercenari, revoltă pe străzile din Rusia contra conducerii militare. NATO monitorizează situația

25.000 de mercenari au pornit o revoltă pe strazăzile din Rusia și se îndreaptă spre Moscova după ce liderul grupării Wagner a acuzat că armata rusă i-a bombardat oamenii. NATO monitorizează situația, la fel și „toate autoritățile române”.

Mercenari Wagner pe stradă, în zona Ministerului Apărării în Rostov, Rusia / Foto: Twitter captură ecran - Visegrád 24 Mercenari Wagner pe stradă, în zona Ministerului Apărării în Rostov, Rusia / Foto: Twitter captură ecran - Visegrád 24

 

 


Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, a afirmat sâmbătă că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna conducerea militară, spunând că este „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a „elibera poporul rus”.

Procuratura generală rusă a anunţat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva lui Prigojin, care s-a revoltat după ce a acuzat armata că i-a bombardat oamenii.


Autorităţile au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia. Preşedintele rus Vladimir Putin a apărut sâmbătă dimineaţă la televiziunea rusă şi a acuzat grupul Wagner de trădare, declarând că toţi cei care participă la această revoltă militară vor fi pedepsiţi.

NATO și autoritățile române monitorizează situația

Premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis că toate autorităţile române monitorizează îndeaproape situaţia din Rusia, în deplină cooperare cu aliaţii. „Toate autorităţile române monitorizează îndeaproape situaţia din Rusia, în deplină cooperare cu aliaţii noştri. Sunt informat permanent de Ministerul Apărării şi MAE cu privire la situaţie. Suntem în coordonare cu aliaţii noştri”, a scris Ciolacu pe Twitter.


Și NATO „monitorizează situaţia” din Rusia, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Alianţiei Nord-Atlantice, Oana Lungescu, relatează Reuters.

La rândul ei, premierul estonian Kaja Kallas a anunţat sâmbătă că Estonia a întărit securitatea la frontiere şi i-a îndemnat pe cetăţeni să nu călătorească în nicio regiune a Rusiei vecine. „Pot să asigur că nu există o ameninţare directă pentru ţara noastră”, a postat Kallas pe Twitter.


În acelaşi timp, Ministerul de Externe din Germania le-a recomandat cetăţenilor săi să evite oraşul Rostov-pe-Don şi zona înconjurătoare, precum şi centrul oraşului Moscova, până la noi informaţii, din cauza evenimentelor în desfăşurare în Rusia. 

„La Moscova, facilităţile statului, în special militare, trebuie evitate. Centrul oraşului trebuie de asemenea evitat până la noi informaţii. Instrucţiunile autorităţilor ruse de securitate trebuie urmate cu orice cost”, mai precizează sursa citată. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Revolta mercenarilor: „Poporul rus trebuie eliberat de cei care bombardează populaţia civilă”. Putin se simte „înjunghiat în spate”

Interviu extraordinar cu Marat Gabidullin, fost comandant în armata mercenară Wagner: „Ucrainenii sunt frații noștri. Din fericire, Cel de Sus m-a ajutat și m-a ferit să iau parte la acțiuni militare directe împotriva Ucrainei”

Etichete: mercenari rusia nato
abonare newsletter