Externe

Letonia reintroduce serviciul militar obligatoriu

Parlamentul leton a votat miercuri reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru bărbaţii eligibili începând de anul viitor.

Letonia restabilește serviciul militar obligatoriu/ Foto: Inara Murniece Facebook.com Letonia restabilește serviciul militar obligatoriu/ Foto: Inara Murniece Facebook.com

 

 


În motivarea acestei decizii au fost invocate riscurile pentru securitatea regională, în contextul războiul pe scară largă lansat de Rusia în Ucraina.

 


Serviciul militar obligatoriu se va aplica bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani.

„Serviciul de apărare a statului este răspunsul nostru la noua ameninţare geopolitică”, a declarat ministrul leton al apărării, Inara Murniece.


„De la invazia brutală pe scară largă a Rusiei în Ucraina, trăim într-o nouă realitate geopolitică și situație de securitate. Apărarea națională completă poate fi asigurată doar dacă Letonia își dezvoltă toate capacitățile de apărare în ansamblu, care include atât sisteme de armament, cât și pregătirea unei mari părţi a societăţii din punct de vedere militar.

Introducerea Serviciului Național de Apărare este răspunsul Letoniei la noua situație de securitate din regiunea noastră, deoarece putem vedea din experiența Ucrainei că fără o societate rezistentă moral și pregătită este imposibil să înfrunți agresorul”, a notat Inara Murniece pe pagina sa de Facebook.


Letonia eliminase serviciul militar obligatoriu după aderarea sa la NATO în 2004.

Începând din 2007, armata letonă este alcătuită din militari de carieră şi din voluntari ai Gărzii Naţionale care servesc în infanterie part-time, la sfârşitul săptămânii.


Ţara baltică, ce are o populaţie de sub 2 milioane de locuitori şi frontiere şi cu Rusia şi Belarus, nu se bazează în prezent decât pe 7.500 de militari şi membri ai Gărzii Naţionale, susţinuţi de 1.500 de soldaţi din alte state NATO.

Pentru a intra în vigoare, noua lege trebuie să fie promulgată de către preşedintele Egils Levits.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Letonia donează Ucrainei mașinile confiscate de la șoferii cu alcoolemie ridicată

Finlanda devine membru oficial NATO. Jens Stoltenberg: „Este o zi grozavă pentru alianță”

Ultimele Stiri
abonare newsletter