Externe

Rusia se declară deschisă negocierilor de pace cu Ucraina, dar cu o condiție: „Rusia nu va putea niciodată să facă vreun compromis”

Rusia este deschisă negocierilor pentru a se pune capăt conflictului din Ucraina, dar a precizat că noile „realităţi teritoriale” nu vor putea fi ignorate.

Rusia este deschisă negocierilor pentru a se pune capăt conflictului din Ucraina, dar a precizat că noile „realităţi teritoriale” nu vor putea fi ignorate/ Foto: depositphotos.com

 

 


Kremlinul şi-a reafirmat marţi poziţia potrivit căreia Rusia este deschisă negocierilor pentru a se pune capăt conflictului din Ucraina, dar a precizat că noile „realităţi teritoriale” nu vor putea fi ignorate, relatează Reuters.

 


Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat presei că Moscova nu va renunţa niciodată la pretenţiile sale asupra a patru regiuni ucrainene pe care Rusia a declarat că le-a anexat anul trecut în urma unor referendumuri considerate false şi ilegale de Kiev şi Occident.

„Există anumite realităţi care au devenit deja un factor intern”

„Există anumite realităţi care au devenit deja un factor intern. Mă refer la noi teritorii. Constituţia Federaţiei Ruse există şi nu poate fi ignorată. Rusia nu va putea niciodată să facă vreun compromis în legătură cu asta, acestea sunt realităţi importante”, a spus Peskov.


În septembrie anul trecut, Rusia a anunţat într-o ceremonie solemnă că a anexat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Ulterior, într-un decret constituţional, regiunile respective au fost numite subiecte componente ale Federaţiei Ruse.

Dmitri Peskov a adăugat că Rusia va fi deschisă negocierilor în cazul în care Kievul ar accepta controlul Moscovei asupra celor patru regiuni.


„Cu o stare a lucrurilor favorabilă şi o atitudine adecvată din partea ucrainenilor, această chestiune poate fi soluţionată la masa negocierilor. Dar principalul lucru este să ne atingem obiectivele”, a explicat reprezentantul Kremlinului.

Forţele ruse nu deţin controlul integral asupra niciuneia din cele patru regiuni. La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova pretinde că desfăşoară o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.


Kievul a declarat că, înainte de a discuta despre un plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Un an de la începutul războiului. Zeci de ucraineni din Cluj, miting în Piața Unirii. VIDEO

Moscova acuză NATO că participă la conflictul din Ucraina furnizând arme

Ultimele Stiri
abonare newsletter