Externe

Ucraina critică dur poziția Ungariei cu privire la negocierile de pace: „Nu este în măsură să decidă când ar trebui să înceapă negocierile”

 

 


Guvernul ucrainean a criticat dur apelul Ungariei la discuţii de pace între SUA şi Rusia pentru a pune capăt războiului, fără participarea Kievului, relatează EFE şi postul de televiziune ucrainean Kanal 24.

 


„Ministrul maghiar de Externe ar fi putut face un serviciu mult mai mare umanității dacă ar fi încetat să mai joace cu Rusia.

Doar în visele politicienilor maghiari individuali sunt posibile negocieri asupra Ucrainei fără Ucraina însăși. Ungaria nu este în măsură să decidă când ar trebui să înceapă negocierile de pace. Budapesta a avut ocazia să ajute la câștigarea păcii în Ucraina și Europa, dar a devenit de cealaltă parte a istoriei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, în pagina sa de Facebook.


Nikolenko a reacţionat astfel la recentele declaraţii ale premierului Viktor Orban şi ale ministrului său de externe, Peter Szijjarto, care au îndemnat la începerea negocierilor între Washington şi Moscova pentru a pune capăt conflictului ucrainean.

„Ministrul ungar de externe ar putea face un serviciu mult mai mare umanităţii dacă ar înceta să mai facă jocul ruşilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean.


„Budapesta a avut oportunitatea de a contribui la câştigarea păcii în Ucraina şi în Europa, dar a ales cealaltă parte a istoriei”, a afirmat el.

Potrivit agenţiilor ucrainene de presă, Szijjarto a subliniat miercuri necesitatea unor negocieri directe între preşedinţii american şi rus, Joe Biden, respectiv, Vladimir Putin, pentru a pune capăt războiului.


Astfel, Szijjarto se alătură poziţiei premierului Viktor Orban care a acuzat Uniunea Europeană şi NATO că sunt în favoarea războiului în Ucraina. Nu poate exista un învingător în războiul din Ucraina, a declarat premierul Ungariei, Viktor Orban, care a acuzat „birocraţii de la Bruxelles” şi SUA că vor prelungirea conflictului provocat de atacul Rusiei, notează EFE.

Orban: „Rusia nu va putea câştiga pentru că Occidentul sprijină Ucraina”

„Rusia nu va putea câştiga pentru că Occidentul sprijină Ucraina”, a afirmat Orban la o reuniune a partidului său Fidesz, avertizând că încolţirea Rusiei ar putea duce la un război nuclear, a relatat joi cotidianul proguvernamental Magyar Nemzet.

Orban a insistat că ar trebui lansate negocieri de pace şi să se ajungă în cel mai scurt timp la un acord. Uniunea Europeană a fost slăbită de sancţiunile impuse Rusiei, în timp ce SUA nu au fost afectate, a spus el, insistând că, în ultimele 12 luni, Europa şi-a pierdut independenţa şi potenţialul economic şi militar.

Premierul ungar este liderul din UE cel mai apropiat de Moscova, care, din 2014, a criticat sancţiunile UE împotriva Rusiei, mai întâi pentru anexarea ilegală a Crimeii şi apoi pentru invazia în Ucraina.

Orban a pledat pentru o poziţie paşnică a UE în faţa preşedintelui american Joe Biden şi a „birocraţilor de la Bruxelles” pe care i-a catalogat drept adversari ai Ungariei, ţară care, a mai spus premierul ungar, susţine pacea. Prim-ministrul ungar l-a atacat din nou pe filantropul ungaro-american George Soros, pe care l-a acuzat că finanţează opoziţia maghiară de stânga şi că ar dori să folosească ţările din Europa Centrală în războiul împotriva Rusiei.

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, aliată a lui Orban, s-a întâlnit cu Biden miercuri la Varşovia, în timpul summitului liderilor Formatului Bucureşti 9 (B9), din care fac parte România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Slovacia. Cu acest prilej, Novak a subliniat că prezenţa lui Biden la reuniune reprezintă o „oportunitate minunată” de a consolida angajamentul comun pentru pace.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un an de război în Ucraina. Clopote pentru pace vor fi trase dintr-un tun într-un sat din Cluj

Alerte de raid aerian în toată Ucraina în timpul vizitei liderilor UE la Kiev

Rusia a mobilizat ilegal peste 9.000 de soldați ca să lupte în Ucraina. Acum au primit permisiunea să revină acasă

Ultimele Stiri
abonare newsletter