Actualitate

Un an de război în Ucraina. Clopote pentru pace vor fi trase dintr-un tun într-un sat din Cluj

Clujenii din Vlaha vor marca vineri, 24 februarie, într-un mod inedit împlinirea unui an de la începerea războiului din Ucraina, prin tragerea unor clopote prin gura unui tun sculptat din fân, „o lucrare pacifist” realizată în Parcul de Sculpturi Arkhai din localitate.

Ernő Bartha's Arkhai Sculpture Park / Facebook Ernő Bartha's Arkhai Sculpture Park / Facebook

 

„Să sune clopotele pentru pace. Pe 24 februarie va fi un an de la începerea războiului în Ucraina. Vineri, 24 februarie, începând cu ora 14.00 vă invităm să ne adunăm în Parcul de Sculpturi Arkhai (Vlaha, judeţul Cluj) pentru o manifestare de pace. În cadrul evenimentului vom trage clopotul sculpturii din fân, care este o lucrare pacifistă, un tun, al cărui capăt se transformă în clopot. Mesajul este de avertizare, de a proclama pace, a spune NU oricărei agresiuni. Sculptura a fost realizată de sculptorul, artistul plastic clujean Ernő Bartha”, se arată într-o invitaţie a organizatorilor manifestării.


Invitaţia este însoţită şi de un citat din John Donne: „Nici un om nu-i un ostrov stingher şi de sine stătător; fiecare om este o bucăţică din continent, parte din întregul cel de căpetenie; dacă marea cu valurile îi smulge un bulgăre, Europa e împuţinată, cum ar fi orice petic de pământ sau moşia ta, ori a prietenilor tăi; cu moartea fiecărui om mă simt mai sărac şi mai singur, pentru că sunt inclus în Omenire; şi de aceea nu trimite pe nimeni şi niciodată să întrebe pentru cine bat clopotele - pentru tine bat".

Intrarea la eveniment este liberă.


Satul Vlaha, situat în comuna Săvădisla, este situat la aproximativ 20 de kilometri de Cluj-Napoca şi este cunoscut pentru că aici se află Parcul de Sculpturi Arkhai, deschis publicului din 2014 şi în care se află câteva zeci de statui ale artistului Ernő Bartha, unele având dimensiuni impresionante, realizate pe structură metalică şi cu corp din element vegetal, respectiv fân. Unic în lume datorită sculpturilor din fân de dimensiuni monumentale aşezate sub o pădure de brazi din satul Vlaha, parcul Arkhai doreşte să servească drept centru multicultural, dedicat evenimentelor artistice, culturale şi educative.

CITEȘTE ȘI:

Weekend-uri de VIS la Bonțida și Vlaha cu TIFF!

Un parc artistic cu sculpturi în fân a fost inaugurat în satul clujean Vlaha

Putin îi acuză pe „neonaziştii din Ucraina” de crime împotriva civililor, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

abonare newsletter