Externe

Peste 15.000 de morți în urma cutremurului devastator din Turcia. Salvatorii români au scos un adolescent de sub dărâmături

Bilanţul victimelor în urma cutremurului care a zguduit luni Turcia şi Siria a crescut la cel puţin 15.383 de morţi. Salvatorii români au identificat un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături.

Bilanțul morților după cutremurul din Turcia este de peste 15 mii. Acțiunile salvatorilor români continuă/captură foto IGSU Facebook.com Bilanțul morților după cutremurul din Turcia este de peste 15 mii. Acțiunile salvatorilor români continuă/captură foto IGSU Facebook.com

 

 


Bilanţul victimelor din Turcia a crescut cu peste 3.000 de morţi în doar câteva ore şi se ridică acum la 12.391, a anunţat joi Agenţia turcă pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă. 

 


Numărul total al deceselor în Siria este de cel puţin 2.992, dintre care 1.730 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul ţării, potrivit grupului de protecţie civilă „Căştile albe”, precum şi alte 1.262 de decese în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.

Acțiunile de căutare a victimelor seismelor continuă, chiar dacă temperaturile au scăzut la -5 grade Celsius joi dimineaţa. În ciuda frigului, mii de familii, prea speriate sau împiedicate să se întoarcă la casele lor, locuiesc în maşini şi corturi improvizate, relatează AFP, citată de g4media.ro


În acest timp, confruntaţi cu dezastrul adus de cutremur, oamenii sunt tot mai furioşi că reglementările în domeniul construcţiilor sunt aplicate deficitar, aspect ce a contribuit foarte probabil la prăbuşirea atât de multor clădiri şi la un bilanţ atât de mare al victimelor.

Voluntarii clujeni, în misiunea de salvare de vieți în Turcia

Clujul ajută Turcia după cutremurul devastator de luni prin echipe de voluntari, cu câini specializați în identificarea victimelor prinse sub dărâmături. 


Miercuri, un pompier clujean a plecat în misiune în Turcia, alături de câinele său, ca să ajute la operațiunile de căutare a victimelor cutremurului.

În plus, o  echipă de voluntari clujeni din cadrul Asociației Câini de Salvare Transilvania (CST) a răspuns apelului de sprijin venit din partea Turciei și a trimis, miercuri, o echipă suplimentară de voluntari cu câini antrenați în identificarea victimelor.


De asemenea, alături de ei a plecat și pompierul clujean, Rareș Urs care, însoțit de câinele său Max, specializat în misiuni de căutare-salvare, a ales să meargă în Turcia ca să ajute victimele cutremurului.

Misiunea salvatorilor români continuă în Turcia

Miercuri, în zona de intervenție indicată de autoritățile turce, salvatorii români au identificat o persoană conștientă, un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături.

După mai multe ore de intervenție, în site-ul de acțiune al salvatorilor români, s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, fapt care a dus la modificări ale elementelor prăbușite, îngreunând astfel misiunea de salvare a adolescentului, informează IGSU. S-a solicitat în sprijin un excavator pentru a susține partea superioară a construcției, iar echipa mixtă de sprijin a continuat misiunea de salvare, prin crearea unui tunel de acces la victimă.

Cu eforturi susținute și peste 20 ore de muncă continuă, echipa din România a reușit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conștient și cooperant și a fost predat echipelor medicale. 

Până la acest moment, echipa mixtă din România a reușit să salveze 4 persoane, victime ale seriilor de cutremure produse în Republica Turcia.

În același timp, alţi 10 cetăţeni români au fost preluaţi, miercuri, din Turcia, cu aeronave ale Ministerului Apărării Naţionale, din Adana şi Malatya, iar numărul total al persoanelor repatriate a ajuns la 31, informează Ministerul Afacerilor Externe.

CITEȘTE ȘI:

Voluntari clujeni, în misiunea de salvare din Turcia. O nouă echipă de intervenții pleacă în țara devastată de cutremur

Un pompier clujean merge în Turcia, în ajutorul victimelor cutremurului. E însoțit de câinele său, Max

Peste 8.000 de morți în Turcia și Siria, potrivit ultimului bilanț al victimelor după cutremurele devastatoare

Ultimele Stiri
abonare newsletter