Externe

Peste 8.000 de morți în Turcia și Siria, potrivit ultimului bilanț al victimelor după cutremurele devastatoare

Numărul morţilor în urma cutremurelor devastatoare produse la graniţa dintre Turcia şi Siria a depăşit 8.100, potrivit ultimului bilanț.

Peste 8 mii de morți după cutremurele din Turcia și Siria/captură foto: IGSU Facebook.com Peste 8 mii de morți după cutremurele din Turcia și Siria/captură foto: IGSU Facebook.com

 

 


Numărul morţilor din cauza seismelor din Turcia a urcat la 5.894, iar cel al răniţilor a depăşit 34.000, a anunțat vicepreşedintele Fuat Otkay.

 


Aproximativ 5775 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurelor de luni.

În Siria, 2.270 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit datelor furnizate de Ministerului Sănătăţii şi de organizaţia de salvare White Helmets, care ţin bilanţul deceselor în regiunile controlate de guvernul de la Damasc, respectiv în cele controlate de opoziţie.


Cetățenii români, aduși în țară cu o aeronavă militară

Un număr de 13 cetăţeni români urmau sî fie aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informa Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit Ministerului român al Apărării, din grup fac parte o mamă cu doi copii, precum şi nouă studenţi şi profesorul coordonator. Ei au fost îmbarcaţi într-o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, la Adana, şi vor ajunge pe Aeroportul Otopeni.


CITEȘTE ȘI:

Fotbaliștii de la Unirea Dej, prinși în nebunia generată de cutremurul din Turcia. Seismul a avut o magnitudine de 7,8 grade Richter

Cei nouă studenţi şi profesorul coordonator erau cazaţi la un hotel din localitatea Kahramanmaraş, arată MAE.

Acest grup se adaugă celor opt cetăţeni români şi doi cetăţeni polonezi repatriaţi luni, după cutremurele din Turcia.


MAE reaminteşte că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara s-a deplasat luni în zona afectată de seisme, cu două autovehicule, în vederea acordării de asistenţă consulară, preluării grupului de cetăţeni români din Kahramanmaraş şi asigurării transportului acestora spre Adana.

Până la acest moment au fost repatriaţi 21 de cetăţeni români.

Salvatorii români, misiune de salvare în Turcia

Echipa de căutare-salvare RO-USAR a participat marţi după-amiază la prima misiune în Turcia, încercând să găsească şi să recupereze o familie formată din trei persoane, inclusiv un copil, care a fost prinsă sub dărâmături, la Antakya.

Cei doi părinţi au fost scoşi în viaţă, însă copilul a murit, trupul său fiind predat familiei.

„Cei doi adulţi sunt în viaţă şi au fost predaţi ambulanţei, iar copilul este decedat şi a fost predat familiei”, a precizat IGSU.

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată oraşului Antakia, unde a început să construiască baza de operaţii şi a făcut prima misiune de recunoaştere, anunţa, marţi, IGSU.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Încă un cutremur de peste 7 grade Richter s-a produs în Turcia. Peste 1.200 de persoane au murit și 10.000 sunt răniți

Ultimele Stiri
abonare newsletter