Externe

Transportatorii cer eliminarea controalelor la frontiera dintre Bulgaria și România. Sunt cei mai afectați de eșecul Schengen

Atât transportatorii rutieri români, cât și cei bulgari cer eliminarea controalelor la frontiera dintre Bulgaria și România, după ce cele două țări nu au fost acceptate în spațiul Schengen.

Frontiera României cu Bulgaria / Foto: Poliția de Frontieră

 

 


Transportatorii rutieri bulgari și cei români au cerut eliminarea controalelor la frontiera dintre Bulgaria şi România.

 


„Dacă Bulgaria şi România nu pot fi acum în spaţiul Schengen, guvernele celor două ţări trebuie să elimine controalele la frontieră”, se arată într-un comunicat al Camerei Transportatorilor Rutieri din Bulgaria (CRCB) publicat marţi.

CRCB a precizat că susţine punctul de vedere al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), potrivit căruia în condiţiile în care aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen este blocată, guvernele celor două ţări ar trebui să colaboreze pentru a elimina controalele la frontiera dintre ele.


„În ambele ţări, sectorul transportului este unul important pentru economiile lor. Industria transportului atât în Bulgaria cât şi în România a suferit considerabil din cauza măsurilor protecţioniste introduse de UE în numele pachetului Mobilitate I. Scopul este clar - să reducă competitivitatea nu doar a transportatorilor din cele două ţări dar şi a economiilor lor în ansamblu”, se mai arată în comunicatul CRCB.

Potrivit transportatorilor rutieri bulgari, neadmiterea în spaţiul Schengen este „o lovitură dată afacerilor, tuturor celor care călătoresc, şi şoferilor de vehicule de mare tonaj care sunt forţaţi să aştepte timp de mai multe ore şi zile la graniţă”.


Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă în data de 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE, desfăşurat la Bruxelles. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.

CITEȘTE ȘI:

Alianța Maghiară din Transilvania, mesaj aiuritor: „România trebuie să decidă dacă vrea să avanseze spre Schengen sau spre Chişinău”

Cancelarul Austriei, o nouă lovitură dată României. „Nu va exista nicio extindere Schengen atât timp cât frontiera nu este protejată”

Ultimele Stiri
abonare newsletter