Externe

Rusia a comandat sute de drone și rachete din Iran, pe care să le folosească în războiul cu Ucraina

Rusia ar fi comandat sute de dron și rachete din Iran. Mai multe țări au cerut o anchetă a ONU asupra atacurilor în care au fost folosite arme iraniene în Ucraina.

Rusia ar fi comandat sute de dron și rachete din Iran / Foto: depositphotos.com Rusia ar fi comandat sute de dron și rachete din Iran / Foto: depositphotos.com

 

 


Rusia a comandat sute de drone şi rachete balistice din Iran, potrivit unei surse diplomatice de la Naţiunile Unite, transmite miercuri DPA.

 


„Ştim că Iranul intenţionează să-şi sporească, în cantităţi semnificative, livrările de vehicule aeriene fără pilot şi de rachete către Rusia”, a declarat sursa, sub rezerva anonimatului.

Decizia Moscovei ar fi motivată de lipsa acută de armament şi muniţii. „Nu cred că transporturile au fost deja încărcate, dar în mod clar ele au fost comandate”, a adăugat sursa citată.


Forţele ruse au folosit deja în Ucraina sute de drone Shahed-136, produse în Iran. Rusia a negat că ar fi folosit aşa-numite drone kamikaze, deşi în noiembrie Teheranul a recunoscut că a furnizat drone Rusiei.

Anchetă ONU asupra atacurilor în care au fost folosite arme iraniene

O rezoluţie adoptată de Consiliul de Securitate al ONU după încheierea acordului nuclear din 2015 cu Iranul îi interzice Teheranului asemenea acorduri privind armele. În luna octombrie, SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania au cerut o anchetă a ONU asupra atacurilor în care au fost folosite arme iraniene în Ucraina.


Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a avertizat marţi Iranul în legătură cu „consecinţele” livrărilor sale de arme către Rusia, potrivit agenţiei de presă Ukrinform, citată de Xinhua.

„Semnalul nostru către ei (partea iraniană) a fost foarte clar. În primul rând, fie vă opriţi, fie vă veţi confrunta cu o serie dintre cele mai grave consecinţe. În al doilea rând, indiferent ce beneficii aveţi de pe urma cooperării cu Rusia prin furnizarea de drone sau alte arme, pentru voi consecinţele negative vor depăşi orice beneficii”, a spus Kuleba într-un briefing online.


Kievul urmăreşte atent „fiecare pas” al Iranului în chestiunea cooperării tehnico-militare cu Rusia, a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene. 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

O rachetă a căzut lângă un oraș din Republica Moldova! Poliția de frontieră, în alertă din cauza bombardamentelor rusești

Avertisment: armele trimise Ucrainei încep să se „strecoare” în Africa. Ajung în mâinile teroriștilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter