Externe

Olanda acceptă aderarea României și Croației la spațiul Schengen. Bulgaria mai așteaptă

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei, întrucât consideră că această ţară nu întruneşte condiţiile necesare. Și Suedia a votat pentru intrarea țării noastre în Schengen.

Olanda acceptă intrarea României în Schengen/ FOTO: Depositphotos.com Olanda acceptă intrarea României în Schengen/ FOTO: Depositphotos.com

 

 


La şedinţa desfăşurată vineri, guvernul olandez a analizat posibila extindere a spaţiului Schengen inclusă pe agenda reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie, analiză în urma căreia a hotărât să-şi dea acordul numai pentru admiterea României şi a Croaţiei, informează Agerpres.ro. 

Tot astăzi, Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spațiul Schengen


Austria este singurul stat care se opune intrării României în Schengen.

„Pentru” România. Bulgaria mai are de așteptat


Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat presei că „încă este prea devreme” pentru a accepta aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Olanda va face o nouă evaluare în vederea susţinerii acestui pas numai atunci când se va dovedi că Bulgaria este un stat constituţional capabil să combată corupţia şi criminalitatea organizată.

Potrivit premierului olandez Mark Rutte această nouă evaluare va fi efectuată „probabil anul viitor” şi a atras atenţia că, la momentul actual, există în continuare preocupări asupra controlului graniţelor, întrucât „există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară” anume, astfel că doreşte ca mai întâi să fie exclusă posibilitatea trecerilor ilegale ale frontierei Schengen în Bulgaria.

La rândul său, secretarul de stat olandez Eric van der Burg a spus că nu ştie dacă ţara sa este singura membră a spaţiului Schengen care va vota împotriva aderării Bulgariei, dar nici nu vede o problemă în asta.

„Dacă toate celelalte persoane sunt de acord cu ceva nu înseamnă că şi noi trebuie să fim la fel. Nu aşa funcţionează lucrurile”, a argumentat oficialul olandez, cu referire la faptul că decizia primirii unei noi ţări în spaţiul Schengen necesită o decizie unanimă a ţărilor deja membre în acest spaţiu european de liberă circulaţie.

Și Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spațiul Schengen. Votul a avut loc în această dimineață în Comisia de Afaceri Europene.


Austria este singurul stat care își menține perspectiva critică în privința intrării României în Schengen. 

Recent, cancelarul austriac Karl Nehammer a dat asigurări, în timpul unei vizite oficiale în Croaţia, că va susţine aderarea acestei ţări la spaţiul Schengen, însă s-ar putea opune prin veto la aderarea României şi Bulgariei, întrucât acestea nu fac suficiente eforturi pentru a opri migranţii ilegali.


Klaus Iohannis a recunoscut recent că aderarea României la spațiul Schengen ar putea fi amânată cu două luni. 

Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE, iar un vot decisiv ar urma să fie dat pe 8 decembrie 2022 în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).


Beneficiile aderării României în spațiul Schengen nu se rezumă doar la traversarea facilă a granițelor, ci comportă un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, în sfera economică. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

sursa foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Suedia a votat pentru intrarea României în Schengen. Poziția Austriei rămâne critică

Intrarea României în Schengen ar putea fi amânată. Iohannis: Sunt șanse relativ bune, dar nu există o garanţie pentru aderare

Austria susține intrarea Croației în Schengen, dar este „foarte critică” față de România

Ultimele Stiri
abonare newsletter