Externe

Directorul general al centralei nucleare Zaporojie, reținut de forțele ruse

Ihor Muraşov, directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruşi, a fost reţinut de o patrulă rusă, a anunţat sâmbătă compania nucleare ucraineană de stat Energoatom.

Centrala nucleară Zaporojie/ Foto: depositphotos.com Centrala nucleară Zaporojie/ Foto: depositphotos.com

 

 


Ilia Muraşov a fost reţinut vineri în timp ce călătorea din Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, către oraşul Enerhodar, în jurul orei locale 16:00 (13:00 GMT), a precizat compania ucraineană într-un comunicat de presă în care este citat directorul instituţiei, Petro Kotin.

 


Directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie „a fost scos din maşină, a fost legat la ochi şi dus într-o direcţie necunoscută”, se mai menţionează în comunicatul citat.

Kotin a scris pe contul său de Telegram că nu se ştie deocamdată ce s-a întâmplat mai departe cu Muraşov, care este „responsabilul principal şi exclusiv pentru siguranţa nucleară şi în ceea ce priveşte radiaţiile” la centrală, iar reţinerea sa „pune în pericol siguranţa funcţionării celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi din Europa”.


Şeful Energoatom le-a cerut forţelor ruse „să înceteze imediat actele de terorism nuclear faţă de conducerea şi personalul” centralei Zaporojie şi să-l elibereze pe Muraşov.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat sâmbătă că încearcă să afle informaţii despre directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, despre care compania de stat ucraineană Energoatom a anunţat că a fost reţinut de o patrulă rusă, transmite Reuters.


„Am contactat autorităţile ruse şi cerem clarificări”, a declarat un purtător de cuvânt al AIEA.

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Imagini cu puternic impact emoțional! 23 de persoane au murit după ce rușii au bombardat un convoi care fugea din Zaporojie. FOTO/VIDEO

Bombardament asupra orașului ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie

Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie, ocupate de ruși

Ultimele Stiri
abonare newsletter