Externe

Țările baltice susțin aderarea cât mai „repede cu putință” a Ucrainei la NATO

Estonia, Letonia şi Lituania, au declarat că sunt în favoarea deschiderii unei căi de aderare rapidă a Ucrainei la NATO.

Estonia, Letonia şi Lituania, au declarat că sunt în favoarea deschiderii unei căi de aderare rapidă a Ucrainei la NATO/ Foto: pixabay.com Estonia, Letonia şi Lituania, au declarat că sunt în favoarea deschiderii unei căi de aderare rapidă a Ucrainei la NATO/ Foto: pixabay.com

 

 


Cele trei ţări baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, au declarat că sunt în favoarea deschiderii unei căi de aderare rapidă a Ucrainei la NATO, chiar dacă alţi aliaţi occidentali ai Kievului au ridicat obiecţii pe această tema.

 


„Prietenii baltici ai Ucrainei sprijină pe deplin ideea primirii Ucrainei în NATO cât mai repede cu putinţă. Curajul Ucrainei care inspiră nu poate decât să ne întărească alianţa”, au scris pe Twitter vineri seară miniştrii de externe ai celor trei ţări.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat intenţia Kievului de a obţine o aderare „accelerată” la NATO, după ce Rusia a anexat ilegal vineri patru regiuni ucrainene.


Ţările baltice se numără printre cei mai vocali susţinători ai Ucrainei, notează dpa, care adaugă că cele trei state se învecinează cu Rusia şi percep ţara vecină drept o ameninţare majoră la adresa securităţii lor. Însă anunţul lui Zelenski a fost primit cu prudenţă la Washington şi la sediul NATO din Bruxelles.

„În prezent, opinia noastră este că cea mai bună cale pentru noi de a susţine Ucraina este prin intermediul sprijinului practic, pe teren, în Ucraina şi că procesul la Bruxelles (privind aderarea Ucrainei la NATO - n.red. ) trebuie abordat într-un alt moment”, a declarat consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.


În ton cu punctul de vedere al Casei Albe, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat: „Noi ne concentrăm acum să furnizăm sprijin imediat Ucrainei, să ajutăm Ucraina să se apere împotriva brutalei invazii ruse”.

 

CITEȘTE ȘI:

Președintele Zelenski: „Ucraina nu va negocia cu Rusia atât timp cât Putin este președinte”

Putin proclamă oficial anexarea a patru teritorii ucrainene: „Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele” VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter