Externe

Președintele Zelenski: „Ucraina nu va negocia cu Rusia atât timp cât Putin este președinte”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin este președinte, la scurt timp după ce liderul rus a cerut Ucrainei să depună armele.

Președintele Zelenski: „Ucraina nu va negocia cu Rusia atâta timp cât Putin este președinte” / Foto: Volodimir Zelenski - Facebook (Володимир Зеленський) Președintele Zelenski: „Ucraina nu va negocia cu Rusia atâta timp cât Putin este președinte” / Foto: Volodimir Zelenski - Facebook (Володимир Зеленський)

 

 


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin se află la putere, la scurt timp după ce liderul rus a cerut Ucrainei să depună armele, relatează France Presse.

 


„Ucraina nu va negocia cu Rusia atât timp cât Putin este preşedintele Federaţiei Ruse. Vom negocia cu noul preşedinte” al Rusiei, a declarat Volodimir Zelenski într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare, la scurt timp după ce Kremlinul a oficializat anexarea a patru teritorii ucrainene.

Anterior, în cadrul unei ceremonii la Kremlin, Putin a oficializat anexarea a patru regiuni ale Ucrainei -Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - pe care armata rusă le controlează parţial şi în timp ce se confruntă cu o contraofensivă ucraineană.


„Facem apel regimului de la Kiev să înceteze imediat tirurile, toate ostilităţile şi să revină la masa negocierilor”, a declarat Putin, care a lansat asaltul asupra Ucrainei la 24 februarie.

Pentru a-şi justifica ofensiva, preşedintele rus a afirmat în mai multe rânduri că trebuie să salveze populaţia rusofonă de un presupus „genocid” şi să împiedice NATO să transforme Ucraina într-un cap de pod pentru a ataca Rusia.


Confruntat cu eşecurile armatei sale la începutul lunii septembrie, Putin a ordonat mobilizarea a sute de mii de rezervişti civili, notează AFP. 

CITEȘTE ȘI:

Putin proclamă oficial anexarea a patru teritorii ucrainene: „Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele” VIDEO

Imagini cu puternic impact emoțional! 23 de persoane au murit după ce rușii au bombardat un convoi care fugea din Zaporojie. FOTO/VIDEO

abonare newsletter