Externe

Putin proclamă oficial anexarea a patru teritorii ucrainene: „Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele” VIDEO

Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său. Iar Vladimir Putin spune că Rusia nu urmăreşte restabilirea Uniunii Sovietice.

Putin proclamă oficial anexarea a patru teritorii ucrainene / Foto: captură ecran YouTube - Sky News

 

 


Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin, care a semnat împreună cu liderii acelor provincii „tratatele” de alipire a lor la Federaţia Rusă şi a cerut Ucrainei „să înceteze imediat ostilităţile” şi să revină la masa tratativelor, relatează agenţiile internaţionale de presă.

„Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele”, a promis liderul de la Kremlin, acuzând Occidentul că duce în „război hibrid” împotriva Rusiei.


„Îndemnăm regimul de la Kiev să înceteze imediat atacurile, toate ostilităţile şi să revină la masa negocierilor”, a cerut Putin în discursul susţinut în faţa membrilor guvernului, ai parlamentului şi altor reprezentanţi ai statului rus.

Putin spune că Rusia nu urmăreşte restabilirea Uniunii Sovietice

Totuşi, el a asigurat că Rusia nu urmăreşte restabilirea Uniunii Sovietice. „URSS a dispărut, trecutul nu mai poate fi adus înapoi. Şi Rusia nu are nevoie de asta în ziua de azi, nu aspirăm la acest lucru”, a promis Putin.


În schimb, el a acuzat Occidentul că doreşte să facă din Rusia o „colonie”. „Occidentul este gata de orice pentru a prezerva sistemul neocolonial care îi permite să paraziteze şi, în realitate, să jefuiască lumea întreagă. Ei vor să ne vadă ca pe o colonie”, a remarcat Putin, care crede că „colapsul hegemoniei occidentale” a devenit ireversibil.

El a acuzat de asemenea puterile „anglo-saxone” că sunt autoarele sabotajului de săptămâna aceasta asupra gazoductelor Nord Stream. „Sancţiunile (împotriva Rusiei n.red) nu sunt suficiente pentru anglo-saxoni, au trecut la un sabotaj incredibil”, a susţinut liderul de la Kremlin. „Organizând exploziile asupra gazoductelor internaţionale (...), ei au început de fapt să distrugă infrastructura energetică europeană”, a acuzat el în continuare.


Putin şi liderii proruşi instalaţi de Moscova în cele patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse după invazia începută pe 24 februarie au semnat vineri după-amiază în cadrul unei ceremonii la Marele Palat al Kremlinului tratatele de alipire a acestora la Federaţia Rusă, în urma unor aşa-zise referendumuri desfăşurate în acele provincii.

Trupele ruse controlează aproape integral provinciile Lugansk şi Herson şi circa 60% din Doneţk şi Zaporojie.

CITEȘTE ȘI:

Orice atac asupra teritoriilor ucrainene anexate va fi considerat atac asupra Rusiei, avertizează Kremlinul

Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie, ocupate de ruși

Ultimele Stiri
abonare newsletter