Externe

Proteste în Ungaria. Mii de persoane au protestat împotriva decretului ce obligă femeile să asculte bătăile de inimă ale fătului înainte de a avorta

3.000 de persoane au protestat, miercuri, în fața Parlamentului din Budapesta. Protestatarii s-au adunat pentru a apăra „dreptul fundamental de a decide dacă să aibă sau nu un copil”.

3.000 de persoane au protestat, miercuri, în fața Parlamentului din Budapesta. Protestatarii s-au adunat pentru a apăra „dreptul fundamental de a decide dacă să aibă sau nu un copil”/ Foto: captură ecran youtube Mr.Cookie 3.000 de persoane au protestat, miercuri, în fața Parlamentului din Budapesta. Protestatarii s-au adunat pentru a apăra „dreptul fundamental de a decide dacă să aibă sau nu un copil”/ Foto: captură ecran youtube Mr.Cookie

 

 


Mii de persoane au manifestat miercuri seara la Budapesta împotriva unui decret recent ce impune ca femeile însărcinate sa fie confruntate cu „funcţiile vitale” ale fătului înainte de a face un avort, informează AFP.

 


Aproximativ 3.000 de persoane, în majoritate femei, s-a adunat în faţa parlamentului pentru a apăra „dreptul fundamental de a decide dacă să aibă sau nu un copil”, argumentează Monika Karvaly, o secretară în vârstă de 43 de ani. „Şi dacă împrejurările sunt diferite (violenţă, abuz...), nu ne trageţi la răspundere, nu ne pedepsiţi!”, a continuat protestatara.

Kleo Nyitrai, un biolog în vârstă de 28 de ani, a declarat că vrea copii, dar atunci când va decide ea. „Totul este atât de incert cu războiul, inflaţia, criza energetică”, a subliniat ea.


De la jumătatea lunii septembrie, femeile care doresc să facă avort vor trebui să asculte ritmul cardiac fetal, conform noilor termeni ai formularului completat de medicul obstetrician înainte de intervenţie. O măsură denunţată pe pancartele afişate la proteste: „Şi bătăile inimii mele? Nu-i pasă nimănui?!", „Ocupaţi-vă de propriul vostru uter” sau „Vaginul meu, decizia mea”.

În Ungaria, avortul este legal din anii 1950 până în a douăsprezecea săptămână de sarcină în majoritatea cazurilor, dar premierul ultraconservator Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a înmulţit măsurile în favoarea creşterii natalităţii. De la intrarea în vigoare la începutul anului 2012 a unei noi Constituţii, Ungaria apără „viaţa fătului de la concepţie”.


Când a fost anunţat noul decret, ONG-ul Amnesty International a denunţat un „recul îngrijorător” care va îngreuna „accesul la avort” şi „va traumatiza şi mai mult femei aflate deja în situaţii dificile”. 

 

CITEȘTE ȘI:

Ungaria obligă femeile să asculte bătăile de inimă ale fătului înainte de a avorta

Ungaria consideră că UE nu ar trebui să aplice noi sancțiuni Rusiei: „Ar trebui să nu mai vorbească”

Ungaria pierde 7,5 miliarde euro din fondurile europene până în 2027. Decizia aparține Consiliului UE

Ultimele Stiri
abonare newsletter