Externe

România, prima țară europeană care va cumpăra sistemul anti-rachetă Iron Dome de la Israel

România intenționează să achiziționeze din Israel sistemul de apărare anti-rachetă IRON DOME și ar deveni prima țară europeană care cumpără sistemul, relatează Haaretz, citat de TVR.

Sistemul anti-rachetă Iron Dome de la Israel / Foto: flickr.com - Cristina Evani Sistemul anti-rachetă Iron Dome de la Israel / Foto: flickr.com - Cristina Evani

 

 


România e dornică să achiziționeze din Israel sistemul de apărare anti-rachetă IRON DOME. Dacă acordul va fi aprobat, România, țară membră a NATO, va deveni prima țară europeană care cumpără sistemul, relatează TVR, care citează Haaretz.

 


De când a intrat în arsenalul defensiv israelian, în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în numeroase runde de luptă în Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar o rachetă interceptoare costă 50.000 de dolari.

Deși Iron Dome a fost conceput de ministerul israelian al apărării în colaborare cu contractanți militari, el a devenit în esență un proiect comun cu SUA. Israelul a investit 800 milioane de shekeli (232 milioane de dolari) în dezvoltarea lui, pe când Congresul american a alocat pentru el o sumă de patru ori mai mare. Astfel că orice tranzacție cu Iron Dome necesită aprobarea SUA.


Însă Israelul nu și-a promovat sistemul pe piață, vânzând doar două bucăți armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Conform unor știri confirmate, și Azerbaidjan a cumpărat Iron Dome. Mai multe țări – Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Cehia – au cumpărat doar componenta radar.

Dacă Israelul a vândut sistemul regimului tiranic din Azerbaidjan în vremea administrației Trump, se poate presupune că un asemenea acord n-ar fi fost aprobat sub mandatul lui Joe Biden, mai scrie Haaretz.

CITEȘTE ȘI:

Premierul Nicolae Ciucă, după anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială: „Analizăm cu calm evoluția situației împreună aliații noștri din NATO”

Putin a anunțat mobilizare parțială a armatei în Rusia și a amenințat cu armele nucleare: „Noi avem arme de distrugere mult mai moderne decât ale NATO”

Oficialii pro-ruși din Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojia anunță referendum pentru unificarea cu Rusia

abonare newsletter