Externe

Parchetul Militar din România deschide o anchetă în legătură cu invazia rusă în Ucraina

Parchetul Militar din România deschide o anchetă în legătură cu invazia rusă în Ucraina și consecințele asupra cetățenilor români care locuiesc acolo.

Parchetul Militar din România deschide o anchetă în legătură cu invazia rusă în Ucraina / Foto: depositphotos.com Parchetul Militar din România deschide o anchetă în legătură cu invazia rusă în Ucraina / Foto: depositphotos.com

 

 


Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General anunţă că s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu invazia rusă din Ucraina şi consecinţele operaţiunilor militare asupra oamenilor cu cetăţenie română din ţara vecină.

 


„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. g) şi k) din Codul penal. Competenţa privind efectuarea cercetărilor aparţine Secţiei Parchetelor Militare. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

În fapt s-au reţinut următoarele: la data de 24.02.2022, Federaţia Rusă a lansat o amplă operaţiune militară (aeriană, terestră şi maritimă) de invadare a Ucrainei - stat independent şi suveran. Potrivit informaţiilor publice existente, atacul militar este generalizat şi sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât şi împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate şcoli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populaţia civilă din Ucraina. Consecinţele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populaţiei civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum şi răniri de persoane. În acelaşi timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federaţiei Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României”, anunţă Parchetul General, într-un comunicat de presă.


Parchetul susţine că, potrivit art. 10 C.p.p., legea penală română se aplică şi infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării de către un cetăţean străin contra unui cetăţean român.

„Jurisdicţia se exercită de organele de urmărire penală române şi pe baza principiului universalităţii. Cercetările au în vedere şi deţinerea de către cetăţeni ucraineni a cetăţeniei române”, spun procurorii.


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Vladimir Putin a semnat un decret prin care toți ucrainenii pot să obțină cetățenie rusă

218 de refugiați din Ucraina lucrează în Cluj. Peste 5.300 s-au angajat pe teritoriul României

Ultimele Stiri
abonare newsletter