Educație

Programul „Masa caldă” se va extinde la 300 de școli din țară. Cîmpeanu: „Unde ai o masă caldă în școală ai un abandon foarte mult redus”

Programul „Masa caldă” se va extinde, din toamnă, la 300 de școli, față de 150 câte sunt acum, iar tariful unui meniu zilnic pentru un elev va crește de la 10 lei la 15 lei, a declarat ministrul Educației , Sorin Cîmpeanu.

Programul „Masa caldă” se va extinde, din toamnă, la 300 de școli, față de 150 câte sunt acum/ Foto: depositphotos.com Programul „Masa caldă” se va extinde, din toamnă, la 300 de școli, față de 150 câte sunt acum/ Foto: depositphotos.com

 

Cîmpeanu a criticat faptul că până acum programul a fost mereu unul „pilot”, din 2016, de la lansare, până în prezent. Asta deși din primele concluzii trase în rapoartele din proiect era clar impactul acestuia în reducerea abandonului școlar, scrie edupedu.ro.


 

„Pentru că trebuie să înceapă în această toamnă, avem deja cele 1.415 școli care vor fi finanțate (n.red. Prin PNRAS) și care au în bugetare aprobate deja finanțare pentru o masă în școală, la care, după șase ani de pilotare «Masa caldă în școli» – e greu de explicat de ce ai vrut să pilotezi șase ani ca să obții o concluzie cum că acolo unde ai o masă caldă în școală ai un abandon foarte mult redus, nu e nimic sofisticat în povestea asta – am decis ca din septembrie să extindem, doar această componentă de masă caldă în școli, de la 150 la 300 de școli” a declarat Sorin Cîmpeanu, conform sursei citate.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Potrivit ministrului Educației, având în vedere dinamica prețurilor, și tariful unui meniu zilnic pentru un elev va crește de la 10 lei la 15 lei.

„Având în vedere dinamica prețurilor, ca să mă exprim în acest fel, este pentru prima oară când costul per elev va crește de la 10 lei per elev/masă/zi la 15 lei per elev/masă/zi. Am făcut această analiză, pentru că fără acest mic detaliu, am fi putut să lansăm competiția pentru finanțarea unei mese calde în 300 de școli și am fi observat că nu avem ofertanți, că nu avem din mediul privat, spre exemplu, entități, structuri care să se poată încadra în aceste condiții”, a adăugat ministrul.


Introdus în anul 2016, programul-pilot a inclus în primă fază 50 de unități școlare, iar din 2020 s-a extins la 150.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

„O masă caldă” pentru elevii de la patru școli din Cluj-Napoca. Ce unități sunt incluse în program?

Programul Masa caldă nu este bine pus la punct. Școlile întâmpină probleme

Ultimele Stiri
abonare newsletter