Educație

Titlul de doctor va fi retras dacă „nu a produs efecte juridice”. Emilia Șercan: „S-a terminat cu integritatea academică. Noapte bună, România”

Curtea Constituțională a decis miercuri că retragerea titlului de doctor poate fi făcută de Ministerul Educației doar în cazul în care acesta „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

Emilia Șercan

 

„A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.170 alin.(1) lit.b) din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”, potrivit unui comunicat de presă al CCR.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Ziarista Emilia Șercan, care a publicat mai multe anchete privind cazuri de plagiat la nivel foarte înalt, consideră că, prin decizia CCR, „s-a terminat cu integritatea academică în țara asta”: „Curtea Constituțională a României (CCR) tocmai a amnistiat în masă toți plagiatorii din România cărora de acum înainte nu li se va mai putea retrage titlul de doctor pentru plagiat”.

Într-o analiză publicată pe contul său de Facebook, Emilia Șercan afirmă că, prin decizia de miercuri, „un titlu de doctor obținut în baza unei teze de doctorat plagiate va putea fi retras doar înainte ca ministrul Educației să semneze ordinul de ministru prin care atribuie titlul de doctor. Ce s-a plagiat până acum, rămâne bun plagiat. Va deveni bun național, va putea intra în patrimoniul cultural al țărișoarei!” S-a terminat cu integritatea academică în țara asta. Curtea Constituțională a României (CCR) tocmai a amnistiat în masă toți plagiatorii din România cărora de acum înainte nu li se va mai putea retrage titlul de doctor pentru plagiat”.


Potrivit unor specialiști în domeniul educației, decizia CCR se întemeiază pe o prevedere din Legea Contenciosului Administrativ (legea 554/2004) care spune că o instituție care emite un act administrativ (în cazul acesta, Ministerul Educației emite ordinul prin care conferă calitatea de doctor) nu poate retrage acest act ulterior dacă a produs efecte. Astfel, singurul mod în care un doctorat plagiat poate fi retras este în urma unei decizii definitive în justiție, scrie g4media.ro.

Înalta Curte de Casatie și Justiție (ICCJ) a decis în iunie 2012, definitiv si irevocabil, într-o astfel de speță, că universitatea nu poate anula o diplomă emisă nelegal.


Emilia Șercan: „Decizie lipsită de logică”

„Totuși, această decizie, care încă nu este motivată, este una lipsită nu numai de logică, dar și de fundament juridic. Să explic de ce: 1. Titlul de doctor este emis doar de ministrul Educației. Comisia de susținere a unei teze de doctorat propune acordarea titlului, iar CNATDCU validează sau invalidează decizia comisiei de susținere, adică propunerea. 2. CCR spune în comunicatul de presă așa: „dispozițiile art.170 alin. (1) lit. b) din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Un titlul de doctor NU există decât în momentul în care este semnat ordinul de atribuire a titlului de către ministru, deci anterior ce să intre în circuitul civil și ce efecte juridice ar putea produce?  3. Cum va justifica din punct de vedere juridic această decizie CCR, care a fost dată deși e ilogică și lipsită de fundament juridic, doar ca să scape hoardele de impostori din politică, justiție, servicii, administrație etc.? În fine, concluzia e simplă: pohta ce-a pohtit fostul triplu academician, rămas doar dublu academician Sorin Cîmpeanu s-a materializat cu mâna CCR. De acum înainte nu se vor mai putea retrage titluri de doctor pentru plagiat de niciun organism științific, nici măcar de universitatea care l-a acordat. 

Singura varianta în care se va putea spune că o teză e plagiată va fi prin anchete de presă - acest drept nu ni-l veți putea lua, domnilor protectori de impostori și plagiatori! Doar că anchetele de presă nu vor mai avea niciun efect juridic de acum înainte. Nimeni nu va mai plăti nici măcar cu titlul de doctor impostură în țara asta. 


Educația a fost făcută praf taman în mandatul tătucului „României educate”, la fel cum a fost făcută praf justiția, iar acum și democrația însăși prin ororile gândite în laboratoarele securiștilor, ăia de au umplut țara până la refuz cu plagiate și impostori. 

Noapte bună, România!”, a spus Șercan.

CITEȘTE ȘI:

Apel la solidarizare cu jurnalista Emilia Șercan. Peste 160 de jurnaliști, scriitori și profesori, pe lista semnatarilor

Freedom House România condamnă acțiunea de compromitere a jurnalistei de investigație Emilia Șercan

Emilia Şercan, unul dintre cei mai buni jurnalişti de investigaţii: “Culmea, cele mai mari investigaţii le face acum un ziar de sport”

Ultimele Stiri
abonare newsletter