Educație

Subiectele de la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor fi adaptate pentru ultimii doi ani de pandemie

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că vor fi concepute diferit subiectele pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, în condiţiile în care în ultimii doi ani, şcoala a fost puternic afectată de pandemia de COVID-19 și de restricțiile care au urmat.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că vor fi concepute diferit subiectele pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat/ FOTO: depositphotos.com Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că vor fi concepute diferit subiectele pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat/ FOTO: depositphotos.com

 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că subiectele de la evaluarea naţională şi bacalaureat vor fi „perfect adaptate” perioadei de doi ani în care elevii au învăţat în condiţii de criză sanitară.


 

„Atâta vreme cât această perioadă de criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională pentru orice sistem de educaţie, inclusiv pentru sistemul de educaţie românesc este total incorect să plătească doar elevii cauzele obiective generate de criza sanitară sau, să spunem, oarecare pricepere de nivel scăzut al autorităţilor în a gestiona acest proces. 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


 

Pe cale de consecinţă, subiectele vor fi perfect adaptate acestei perioade care înseamnă doi ani din parcursul educaţional al elevilor care susţin probele naţionale. Şi evaluarea naţională şi bacalaureat. Vom avea şi voinţa şi înţelepciunea necesară în concepţia subiectelor pentru aceste probe naţionale încât să nu fie elevii aceia care vor fi nevoiţi să plătească”, a spus ministrul, marți seară, la TVR 1.


Profesorii nu vor putea oferi meditații propriilor elevi

În ceea ce priveşte meditaţiile, Cîmpeanu a spus că acestea sunt „un lucru obişnuit” în orice stat, însă trebuie respectate condiţiile de etică din partea cadrelor didactice.

„O chestiune de bun-simţ - ca un profesor să nu facă meditaţii cu propriii elevi. Pe de altă parte, meditaţiile sunt un lucru obişnuit în orice stat al acestei lumi. Nu poţi împiedica un părinte să investească în educaţia propriului copil, dar trebuie respectate în acelaşi timp şi condiţiile de etică”, a spus reprezentantul Ministerului Educaţiei.


Potrivit lui Cîmpeanu, va exista o comisie naţională de inspecţie care să verifice respectarea normelor de etică şi deontologie profesională.

„La nivelul legii vom ridica această interdicţie - noii legi a educaţiei care va rezulta pentru implementarea proiectului «România Educată» şi vom avea o comisie naţională de inspecţie şcolară cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică şi deontologie. (...) Vom avea o comisie naţională, pentru prima oară, care va avea acest obiectiv: verificarea respectării normelor de etică şi deontologie profesională din partea cadrelor didactice. 

Din această comisie vor putea să facă parte, spre exemplu, profesori de o probitate morală şi profesională fără cusur, profesori care să aibă şi experienţă şcolară”, a explicat demnitarul. 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Tezele obligatorii vor fi eliminate de anul viitor școlar. Elevii vor avea o singură medie la final de an

TOT ce trebuie să știi despre ADMITEREA LA LICEU în 2022. Când începe perioada înscrierilor?

Ultimele Stiri
abonare newsletter