Educație

Testarea de salivă, inutilă pentru depistarea Omicron? Arafat: „Dacă e așa, oprim testarea în școli”

Testarea de salivă pentru depistarea cazurilor de COVID-19 ar putea fi inutilă când vine vorba despre varianta Omicron. Dacă nu are o „valoare adăugată”, testarea în școli s-ar putea opri, spune șeful DSU Raed Arafat.

Testarea de salivă, inutilă pentru depistarea Omicron? Arafat: „Dacă e așa, oprim testarea în școli”

 

 


Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că specialiştii în epidemiologie, alături de cei de la ministerele Educaţiei şi Sănătăţii, urmează să analizeze impactul utilizării testelor de salivă COVID-19 în şcoli.

 


În cazul în care se va ajunge la concluzia că sunt „fără valoare adăugată” este posibil să se ajungă la oprirea acestora.

El a fost întrebat ce se va întâmpla cu utilizarea testelor de salivă în şcoli în condiţiile în care există specialişti care s-au exprimat în sensul că varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 nu poate fi depistată în urma unei astfel de testări.


„La acest moment au fost distribuite cel puţin pentru încă două săptămâni, o să fie, probabil, analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu, asta urmează să se spună, dacă vom continua sau nu. Asta, normal, că se discută şi cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Sănătăţii şi cu experţii în epidemiologie şi se va decide. Dacă au, într-adevăr, să zicem, o valoare adaugată sau nu. Dacă considerăm că sunt fără valoare adăugată, este posibil să ajungem să decidem să le oprim, deci o să vedem acest lucru. (...)

Deci, urmează să vedem care va fi decizia şi cum va fi abordată situaţia aceasta, mai ales de către specialiştii în domeniu, pe partea de epidemiologie”, a declarat Raed Arafat, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

CITEȘTE ȘI:

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca rămâne ÎNCHIS din cauza COVID

Școlile din județul Cluj, la un pas de a trece în online. Sorin Cîmpeanu: „Clujul va intra cu siguranţă de săptămâna viitoare în online”

abonare newsletter