Educație

Rector UBB: „Cum aduci 300 studenți la curs, cu distanțare de 1 m și mască, dacă n-ai infrastructura?”

Deși erau speranțe mari ca UBB să reînceapă cursurile în format clasic, iar toți studenții să se reîntoarcă la Cluj-Napoca, acest lucru nu s-a întâmplat. Rectorul universității a explicat de ce nu toți studenții pot participa fizic la cursuri.

 

În emisiunea Ediția de Dimineață a Digi24, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a explicat de ce, până la urmă, nu toți studenții se vor întoarce la cursuri în format fizic.


 

Deși existau speranțe mari, infrastructura necesară punerii în aplicare a măsurilor care trebuie luate împotriva Covid-19 în pandemie lipseau cu desăvârșire.


„Acolo a fost o situație mai tristă în sensul că și eu am spus și alți rectori că ne dorim să începem în variantă clasică, numai că trebuie să fii realist, trebuie să fii cinstit față de oameni. E ușor să declari așa, vom începe clasic. Cum o să începi clasic daca tu nu ai infrastructura de spațiu ca pe 300 de studenți să-i aduci în sala de curs și să ții distanța de 1 metru, cu mască, cu dezinfecție ș.a.m.d. Cum vrei s-o faci? Că practic nu se poate. Și atunci, noi am spus că singura variantă în care noi am putea să-i aducem într-o variantă clasică pe studenți este s-o faci cu vaccinare. Totodată, cei care au trecut prin boală și care se află în fereastra de protecție. În cazul celorlalți, nu le afectezi dreptul la învățătură, dar le dai o altă modalitate - hibridă sau online ori asta am cam spus-o noi public. Alții au mai gândit-o, dar n-au spus-o public, iar multe autorități au apărut în spațiul public, declarând din iulie că în toamnă se va începe clasic fără să adauge elementul de vaccinare. Evident, în momentul respectiv, noi am devenit ținta”, a spus Daniel David. 

Doar 10 plângeri împotriva deciziei UBB

Rectorul UBB a mărturisit că au existat doar 10 plângeri împotriva deciziei finale privind începerea anului universitar, deși subiectul a făcut vâlvă în rândul studenților, cel puțin în mediul online.


Psihologul Daniel David a mai declarat și că toate deciziile atât privind începerea noului an universitar, cât și modul de cazare au avut la bază propunerile studenților.

„Universitatea Babeș-Bolyai este cea mai mare universitate academică. Noi avem 55 de mii de oameni, dintre care 49 de mii de studenți. Vă spun, deciziile pentru cum începem anul universitar, cum îi cazăm și altele, întotdeauna au fost discutate și am pornit de la propunerea studenților. Întotdeauna, toate grupurile și forumurile studențești au susținut mesajul pe care universitatea l-a făcut public. Este evident că într-o comunitate de 49 de mii de studenți ai câțiva care nu sunt de acord cu opțiunea asta. Știți câte plângeri au fost? 10. Dar sigur, fiecare plângere poate să conteze într-o lume în care se merge în instanță și instanța îți spune că nu este corect să condiționezi învățământul de vaccinare în pandemie. Mai e și judecător de tipul ăsta”, a spus Daniel David pentru Digi24.


UBB încearcă să-i ajute pe studenți să fie „buni specialiști și cetățeni”

În timpul interviului acordat sursei citate, liderul comunității academice a spus și că din această universitate este important ca studenții să ajungă „buni specialiști și cetățeni”. 

Totodată, el recunoaște că universitatea românească a implementat prost modelul Bologna, care nu ajută mult la dezvoltate, specializările fiind „înguste de la început”.


„Noi spunem că la UBB încercăm să te ajutăm să devii un bun specialist și un bun cetățean - un bun specialist (care vei fi capabil să lucrezi și peste 15, 20, 25 de ani oriunde în această lume într-o manieră performantă) și un bun cetățean, pe care-l vedem ca un protector al democrației. 

Este drept că noi am implementat destul de prost în universitate modelul Bologna. Acest model venea pe ideea că primii trei ani - studiile universitare, dar nu zonele vocaționale precum teatru, film, etc - ar trebui să fie primii ani în care tu îți faci o idee generală despre ce înseamnă universitate, ce ar putea însemna specializarea respectivă, te culturalizezi pur și simplu în domeniul respectiv, iar după aceea vei alege la nivel de masterat să te specializezi într-un domeniu sau altul. Acesta este și modelul american dacă te gândești, de exemplu, la undergraduate, acolo nici nu se vorbește de specializări. Mergi să te culturalizezi cu un domeniu. Noi însă am implementat prost acest model - ce am făcut? Am preluat cei 3 ani, dar în loc să îi ducem într-o componentă culturală de familiarizare, într-o componentă intelectuală, mergem cu specializări foarte înguste de la început. Am condensat foștii 4 ani de facultate în ăștia 3 sau chiar foștii 5 ani, iar masteratul este așa, un moft, de foarte multe ori”, a mai spus rectorul.

CITEȘTE ȘI:

Se întorc studenții din cadrul UBB la cursuri cu prezență fizică? Anunțul, făcut de fiecare facultate

 

FSPAC din cadrul UBB anunță începerea cursurilor în scenariul HIBRID. Cum se vor da examenele?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter