Educație

Elevii din Cluj se întorc în bănci în vacanță. Lista școlilor în care se vor face ore remediale

Elevii din județul Cluj vor face ore remediale prin programul național „Școală după școală” și în timpul vacanței. Cursurile se adresează elevilor până în clasa a VIII-a și au scopul de a recupera materia școlară, fiecare profesor fiind plătit cu 100 de lei pe oră pentru implicarea în acest program.

 

 


Elevii din județul Cluj vor face ore remediale prin programul național „Școală după școală” și în timpul vacanței. Orele se adresează elevilor până în clasa a VIII-a și au ca scop recuperarea materiei școlare, în urma cursurilor desfășurate online. Profesorii vor primi 100 de lei pe oră pentru implicarea în cadrul orelor remediale.

 


În județul Cluj, programul național pilot de tip „Școală după școală” pentru elevii până la clasa a VIII-a este organizat în 46 de unități de învățământ preuniversitar, dintre care 15 unități în mediul urban și 31 în mediul rural. Dintre acestea, 30 de unități de învățământ vor desfășura ore remediale și în vacanța din aprilie.

Pe durata lunii martie 2021, în activitățile educaționale remediale au fost implicate 142 de cadre didactice clujene, dintre acestea, 67 fiind învățători și 75 profesori de limba și literatura română ori matematică. Au beneficiat de orele remediale 1665 de elevi, 867 fiind elevi din ciclul primar și 798 elevi de gimnaziu, după cum a transmis Inspectoratul Școlar Județean Cluj.


Elevii, înscriși în urma unei solicitări scrise a părintelui

Astfel, școlile eligibile din județ vor desfășura activități de educație remedială timp de 7 luni, acestea fiind începute în luna martie și având loc până la sfârșitul anului școlar în curs. Pentru a fi considerate eligibile programului pilot, unitățile de învățământ trebuie să poată constitui cel puțin o grupă de elevi.

Pentru ca elevii să poată participa la orele remediale din timpul vacanței este nevoie de solicitarea scrisă a părintelui, dar și ca elevii să se afle în una din următoarele situații:


- nu au avut acces sau au avut acces deficitar la activitățile educaționale desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului, întrucât nu dispun de echipamente informatice proprii sau nu beneficiază de conexiune/conexiune fiabilă la internet;

- se află în situație de corigență la sfârșitul semestrului I al anului școlar 2020-2021 sau au situația neîncheiată la cel puțin o disciplină;


- au nevoie de ore remediale, necesitate dovedită de rezultatele școlare slabe obținute în semestrul anterior sau la evaluarea inițială de la începutul semestrului al doilea.

70 de milioane de euro pentru orele remediale

„Având în vedere condițiile în care s-a derulat activitatea didactică în acest an școlar, în cea mai mare parte online, consider că, în special pentru elevii claselor a VIII-a, dar nu numai pentru ei, acest program oferă oportunitatea desfășurării de activități remediale cu prezența fizică a elevilor la școală, permițând acestora îmbunătățirea unor aspecte deficitare în pregătirea lor, fixarea unor conținuturi, cu aportul cadrelor didactice, astfel încât, până la sfârșitul anului școlar să se reducă decalajele față de ceilalți elevi care au avut acces la activitățile educaționale desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului și nu au înregistrat rezultatele școlare slabe la sfârșitul semestrului I”, a declarat inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că bugetul pentru aceste ore este de aproximativ 70 de milioane de euro, iar suma pe care o va primi fiecare profesor este de 100 de lei pe oră, cu scopul de a-i motiva pe aceștia să participe la orele remediale.

„Pentru a motiva cadrele didactice ne gândim și la un cuantum atractiv, motivant, pentru că este și acesta un aspect și îmi place să fiu pragmatic important, și atunci cuantumul pe care-l avem în vedere, eu am propus acest cuantum, nu este validat la nivelul ministerului și la nivelul Guvernului, este de 100 de lei pe oră pentru fiecare oră remedială.

Aș vrea să vă spun că acest tarif este maximum corespunzător unui profesor cu peste 25 de ani vechime în sistemul universitar, împărțit la 72 de ore. Deci, cu alte cuvinte, cadrele didactice mai tinere, cu o experiență mai redusă în sistemul de învățământ, mă aștept, îmi doresc să fie motivate de această posibilitate de recompensare a eforturilor, care nu vor fi deloc mici”, declara ministrul în luna ianuarie la Digi24.

Lista școlilor din Cluj-Napoca în care se vor face ore remediale

Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” Cluj-Napoca

Liceul Unitarian „Janos Zsigmond” Cluj-Napoca

Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” Cluj-Napoca

Lista școlilor din Cluj în care se vor face ore remediale

Școala Gimnazială „Alexandru Vaida Voievod” Bobâlna

Școala Gimnazială „Avram Iancu” Turda

Școala Gimnazială„ George Barițiu” Jucu de Sus, comuna Jucu

Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai” Florești

Școala Gimnazială „Peleghia Roșu” Mărișel

Școala Gimnazială „Teodor Murășanu” Turda

Școala Gimnazială Cămărașu, comuna Cămărașu

Școala Primară Năoiu, comuna Cămărașu

Școala Gimnazială Ceanu Mare, comuna Ceanu Mare

Școala Gimnazială Boian, comuna Ceanu Mare

Școala Gimnazială Chiuiești, comuna Chiuiești

Școala Gimnazială Ciurila, comuna Ciurila

Școala Gimnazială Cojocna, comuna Cojocna

Școala Gimnazială Hășdate-Finișel, comuna Săvădisla

Școala Gimnazială Finișel, comuna Săvădisla

Școala Gimnazială Iclod, comuna Iclod

Școala Gimnazială Livada, comuna Iclod

Școala Gimnazială Luna, comuna Luna

Școala Primară Fizeșu Gherlii, comuna Fizeșu Gherlii

Școala Primară Nicula, comuna Fizeșu Gherlii – structura Fizeșu Gherlii

Școala Gimnazială Săcuieu, comuna Săcuieu

Școala Gimnazială Palatca, comuna Palatca

Liceul Teoretic „Kemeni Zsigmond” Gherla

Școala Gimnazială „Horia, Cloșca și Crișan” Turda

Școala Gimnazială Beliș

Școala Gimnazială Căpuș

Școala Gimnazială „Lia Manoliu” Cornești

CITEȘTE ȘI

Sâmbăta la școală pentru orele remediale? Elevii din Cluj sunt nemulțumiți: „Mai bine ar investi în alte nevoi ale sistemul educațional”

Ultimele Stiri
abonare newsletter