Educație

Sâmbăta la școală pentru orele remediale? Elevii din Cluj sunt nemulțumiți: „Mai bine ar investi în alte nevoi ale sistemul educațional”

Elevii din Cluj nu sunt de acord cu decizia ministrului Educației, care dorește să implementeze orele remediale care s-ar putea desfășura și sâmbăta. Elevii consideră că cei 30 de milioane de euro care se cheltuiesc pentru aceste ore de recuperare, ar putea fi investite în alte nevoi alte sistemului educațional românesc.

 

 


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că școala online va continua până pe data de 8 februarie. De asemenea, Sorin Cîmpeanu a anunțat că profesorii și elevii ar putea face ore și sâmbăta, pentru că este nevoie de cursuri remediale. Această decizie a venit în contextul în care profesorii și elevii s-au plâns de faptul că au rămas în urmă cu materia.

 


Monitorulcj.ro a luat legătura cu mai mulți elevi de liceu din Cluj pentru a afla ce părere au despre această decizie. De asemenea, reporterii au contactat și un terapeut pentru a afla ce urmări mentale va avea această presiune, atât pentru profesori cât și pentru părinți.

Elevii nu sunt de acord cu decizia luată de ministrul Educației

Elevii nu sunt foarte mulțumiți de această decizie, tocmai pentru că sâmbăta este ziua lor liberă, în care foarte mulți dintre ei aveau activități extrașcolare.


Tanțău Bianca este elevă la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca și consideră că această decizie nu este bună pentru că va fi o presiune foarte mare pusă pe elevi, iar volumul de lecții și proiecte îi va depăși.

„Nu cred că este o decizie bună, pentru că nu va aduce rezultate pe termen lung. Presiunea pusă pe elevi va fi oricum una foarte mare după reîntoarcerea la școală. Volumul de teme, lecții și proiecte va fi unul de proporții mai mari și nu cred că elevii ar putea face față acestei situații. De asemenea, timpul liber al elevilor este deja compromis și cred că orele în plus petrecute sâmbăta la școală nu vor aduce schimbări sau rezultate bune”, a declarat Tanțău Bianca pentru monitorulcj.ro.


Cât despre școala online, Bianca este de părere că s-a desfășurat bine, cel puțin în cazul ei. Singurul dezavantaj a fost faptul că liceul este unul vocațional, iar multe lecții sunt fizice și practice.

„Din punctul meu de vedere, școala online s-a desfășurat bine pe parcursul acestui semestru. Deși este mult mai greu să interacționăm între noi, iar comunicarea nu este atât de eficientă, consider că elevii și profesorii au depus un efort minim pentru a putea continua procesul educațional la un nivel cât mai înalt. Fiind la un liceu vocațional și având ore de specialitate care necesită practică, pe parcurs a apărut o problemă. Trebuie să recunosc că orele au fost mult mai solicitante din această privință, dar împreună am reușit să îmbunătățim situația”, a adăugat Bianca.


Deciziile luate de minister nu au avut un plan practic

Eleva a spus că deciziile luate de ministrul Educației au fost bune, însă nu au avut un plan practic, așadar lucrurile nu au funcționat chiar așa cum trebuiau.

„Consider că deciziile luate cu privire la desfășurarea cursurilor în această perioadă au fost bine argumentate și fondate, însă mi se pare că nu s-a dezvoltat un plan practic. Puse în aplicare, deciziile nu au avut chiar eficiența gândită la început și poate chiar au pus elevii în situații dificile”, a continuat eleva de la Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca.

Chiorean Andreia este elevă la Colegiul Tehnic  ,Ana Aslan” din Cluj-Napoca, iar pe deasupra este și președinte în Consiliul Județean al Elevilor Cluj. Tânăra nu este de acord cu această decizie a ministrului, tocmai pentru că orele remediale s-ar suprapune cu activitățile extrașcolare.

„Decizia luată nu este întocmai una bună. Foarte mulți elevi au alte activități extrașcolare, mai ales sâmbăta. Unii poate își ajută părinții sau cei care studiază la distanță se întorc în weekend-uri acasă”, a spus Chiorean Andreia, elev și președinte în Consiliul Județean al Elevilor Cluj.

Andreia este de părere că ambele părți implicate, adică profesorii și elevii sunt în dezavantaj în această situație. Tânăra consideră că oricum timpul liber era extrem de scurt, iar acum va fi și mai scurt.

„Atât profesorii cât și elevii vor fi în dezavantaj. Cum am menționat și mai sus, weekend-ul este predestinat timpului liber, timpului petrecut în familie. De obicei elevii și profesorii își pregătesc materialele pentru următoarea săptămână sâmbăta și duminica, care chiar și așa este un timp destul de scurt”, a spus Andreia.

Elevii cred că banii cheltuiți pe orele remediale ar trebui investiți în alte nevoi ale sistemului educațional

Vlad Rus este elev la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr" din Cluj-Napoca și de asemenea este vicepreședinte în Consiliul Județean al Elevilor Cluj. Elevul consideră că aceste ore remediale nu sunt necesare, iar bugetul care va fi consumat pe aceaste ore ar putea fi investit în sistemul educațional.

„În momentul de față, consider că nu este nevoie de aceste ore remediale, deoarece ar putea să se găsească alte variante prin care materia să fie recuperată, iar elevii să nu fie nevoiți să meargă la școală și în zilele în care erau obișnuiți să se recreeze după o săptămână obositoare. De asemenea consider ca bugetul care ar fi consumat pe orele dedicate recuperării materiei, ar putea să fie investit în alte nevoi ale sistemului educațional”, a declarat Vlad Rus, pentru monitorulcj.ro.

Amintim că orele remediale vor fi plătite suplimentar atât din fonduri europene, cât și din proiectul ROSE. Potrivit ministrului se vor investi în acest proiect peste 30 de milioane de euro.

De asemenea, Vlad consideră că nu a fost evaluat așa cum ar trebui în contextul școlii online, iar concentrarea la ore a fost mult mai scăzută.

„De multe ori în acest an școlar am considerat că nu sunt evaluat corect sau nu pot să mă concentrez așa bine la ore, încât răspunsurile mele să fie cât mai bune, datorită faptului că acasă, spre deosebire de sala de clasă, poți să fii foarte ușor distras de la cuvintele profesorului. Plus că la scoală este o altă atmosferă, unde poți să te păstrezi mult mai conectat la oră”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean a Elevilor din Cluj.

Elevul nu consideră că a pierdut foarte multă informație, dar este conștient că va trebui să reia materia înainte de examenul național.

„Nu pot să spun că simt că am pierdut multă informație, dar sunt conștient că nu am asimilat destule lucruri noi, care să ma poată ajuta în viitor. Cel mai probabil înainte de bacalaureat și o să fiu nevoit să revin peste materie”, a adăugat Vlad.

Programa școlară ar trebui aerisită pentru că nu mai corespunde cu nevoile elevilor

Monitorulcj.ro a vorbit și cu Cristina Varo, o terapeută din Cluj care are o experiență de peste 20 de ani în domeniu. Cristina este de părere că această decizie a orelor remediale vine la pachet cu mai multe costuri pentru ambele părți implicate.

„Această decizie vine la pachet cu mai multe resposabilități și costuri. O gestionare care a avut câteva sincope, se resimte acuma. Va trebui să contribuim toți la remedierea situației. Lucrurile trebuie analizate foarte bine, tocmai pentru a se găsi cele mai bune abordări. Dar nu vom ieși din această criză fără un efort suplimentar din partea sistemului de învățământ, care implică atât profesorii, cât și elevii”, a declarat terapeutul Cristina Varo, pentru monitorulcj.ro.

De asemenea, Cristina consideră că o soluție mai bună decât orele remediale ar fi și aerisirea programei școlare, având în vedere că aceasta nu mai corespunde cu nevoile elevilor.

„Multă lume se plânge de școala online, începând de la profesori, elevi până la părinți. Majoritatea cred că orele nu s-au desfășurat așa cum trebuie. Nu știu dacă ideea de a se recupera orele sâmbăta este cea mai bună variantă. Este nevoie de o atitudine pro-activă, în care să se recupereze materia pierdută. Pe de altă parte, eu tot sper ca în această perioadă să se mai aerisească programa școlară, pentru că este foarte stufoasă și nu mai corespunde cu nevoile și așteptările elevilor”, a adăugat terapeutul.

Terapeutul consideră că va fi o perioadă foate grea pentru ambele părți implicate, dar totul se va desfășura bine dacă elevii și profesorii vor ști să își gestioneze frustrarea și emoțiile.

„Va fi o perioadă grea și pentru profesori, dar și pentru elevi pentru că fiecare are și alte responsabilități în viața de zi cu zi. Pentru profesori va fi un cost emoțional, pentru că își vor rupe din timpul dedicat familiei. De asemenea, elevilor le va fi greu, pentru că weekend-ul este timpul lor de recreere. Vor exista dezavantaje pentru ambele părți implicate, dar ține foarte mult de cum se auto-reglează emoțiile și cum își vor gestiona frustrarea, pentru că va fi o situație neplăcută”, a spus Cristina Varo.

CITEȘTE ȘI:

Stresul părinților a crescut de când școlile au trecut pe scenariul roșu. Terapeut: „Părinții se trezesc nevoiți să ocupe postul de profesor”

 

Pregătire în online pentru examenul care îți poate schimba viața. Elev: „Școala online mi se pare inutilă. Acum sunt scoase în evidență erorile sistemului de învățământ”

Ultimele Stiri
abonare newsletter