Educație

Noi cereri de la sistemul de învățământ. Vor fi elevii sancționați dacă postează filmulețe de la cursurile online?

Profesorilor care refuză să predea online ar putea să li se impună desfacerea contractului de muncă. Astfel, a fost redactată o solicitare ca elevii și părinții care postează videoclipuri pe internet din timpul cursurilor online să fie sancționați.

Noi cereri de la sistemul de învățământ Noi cereri de la sistemul de învățământ

 

 


Pentru a pune în echilibru drepturile și obligațiile, atât ale profesorilor, cât și ale elevilor, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) cere sancționarea elevilor și a părinților care filmează profesorii în timpul actului educațional online și îl postează pe rețelele de socializare, conform Edupedu.ro.

 


În același timp, profesorilor li se spune că dacă refuză să predea, li s-ar putea desface contractele de muncă.

FSLI a făcut mai multe cereri la Guvern pentru a îmbunătății procesul educational din timpul pandemiei, din mai multe puncta de vedere. Așadar, pe lista cerințelor se află accesul la internet de mare viteză în școli, diverse echipamente tehnice precum laptopuri, camere video pentru filmarea lecțiilor online, dar și sancțiuni pentru elevii și părinții care postează filmulețe cu cadrele didactice care aduc prejudicii de imagine acestora.


Sancțiunile sunt cerute în situația în care „prin postarea pe rețelele de socializare de filmulețe și imagini truncate luate din timpul predării online”.

Președintele FSLI, Simion Hănescu, spune că „profesorii sunt acum amenințați cu desfacerea contractului individual de muncă dacă nu predau online, ceea ce este un abuz”, conform sursei menționate.


Sindicatele mai susțin că doar după ce sunt implementate măsuri pentru a proteja ambele părți implicate, atât elevii, cât și profesorii, să se ia în calcul măsuri contra cadrelor didactice care refuză să predea prin intermediul internetului.

Sindicatele FSLI cer sancționarea elevilor și părinților care postează filmulețe din timpul predării online. Simion Hăncescu: Profesorii, amenințați cu desfacerea contractului de muncă dacă nu predau online. Este un abuz


Cererea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ către Guvern

„Astăzi, 5 Octombrie 2020, zi în care se sărbătorește Ziua Mondială a Profesorilor, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ adresează un Apel public Guvernului României, prin care solicită asigurarea tuturor condițiilor necesare pentru funcționarea școlii în mediul online, dar și pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă salariații din sistemul de educație.

Încă din semestrul al doilea al anului școlar trecut a fost evident faptul că pentru anul școlar 2020-2021, Executivul ar fi trebuit să pregătească, printr-un program național,  unitățile de învățământ din întreaga țară pentru desfășurarea cursurilor în online, ca urmare a contextului generat de noul Coronavirus. Federația noastră a făcut această atenționare în nenumărate rânduri. Prin urmare, se impune adoptarea următoarelor măsuri:

Toate școlile să aibă acces la internet de mare viteză care să susțină numărul ridicat de elevi și cadre didactice care se loghează în sistem în același timp; să nu uităm că indiferent de scenariul epidemiologic – o parte dintre elevi sunt obligați să urmeze cursurile în sistem online!

Achiziționarea de laptopuri sau calculatoare performante, cu ajutorul cărora cadrele didactice să își poată preda materia, în timpul orelor de curs; laptopurile vechi sau depășite nu pot susține platforme moderne de învățare, cursuri interactive sau cu un conținut elaborat al materiei didactice. Aici nu mai avem doar tablă și cretă!

Achiziționarea de camere video performante care să ofere sunet și imagine de calitate, astfel încât elevii care participă la școala online să poată înțelege tot ce comunică profesorii; sunt numeroase situații în care elevii nu aud sau nu văd ce  predau cadrele didactice.

Achiziționarea de echipamente pentru participarea la școala online a tuturor elevilor, având în vedere că există încă un număr mare de elevi care nu le posedă, între aceștia fiind și elevi care vor susține examenele naționale! Numai așa putem vorbi despre asigurarea șanselor egale de acces la educație!

Modificarea legislației, în sensul de a stabili sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactie, prin postarea pe rețelele de socializare de filmulețe și imagini truncate luate din timpul predării online!

Respectarea dispozițiilor art. 4 din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date, precum și a prevederilor art. 272 alin. 3 și 4 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare care spune că înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care desfășoară acea activitate. De asemenea, trebuie respectate  prevederile art. 73 din Codul civil, conform cărora orice persoană are dreptul la propria imagine, iar în exercitarea acestui drept, persoana poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.

Doar după ce este îndeplinit acest cadru de funcționare, în limite legale, oferind garanția protecției tuturor celor implicați în actul educational, Guvernul României poate solicita luarea unor măsuri împotriva cadrelor didactice care nu doresc să fie filmate în timpul predării online. Este revoltător faptul că domnului Ludovic Orban, Prim-Ministrul României, i pare a fi o “bazaconie” faptul că profesorii solicită respectarea regulilor de protecție a datelor personale, măsuri care se aplică în toate țările membre ale Uniunii Europene!

Pentru că profesorii sunt în linia întâi în ceea ce privește riscul de contaminare cu Coronavirus, fapt care deja se întâmplă în multe dintre școli, în mod normal actuala Putere ar trebui să susțină inițiativa legislativă conform căreia personalului din învățământ ar urma să i se acorde un stimulent financiar pentru implicarea și expunerea în fața acestui risc.

Considerăm că Guvernul României trebuie să facă efortul de a identifica sumele necesare pentru acordarea majorării salariale cadrelor didactice începând cu data de 1 septembrie 2020, având în vedere și faptul că poziționarea salariilor acestora în grila de salarizare este în partea inferioară, iar creșterile salariale ar fi modice.

Până când educația nu va deveni o prioritate și în realitate, iar munca profesorilor nu va fi răsplătită ținând cont de rolul importanța ei în societate, România nu va putea să facă parte din categoria țărilor dezvoltate, având lipsuri în toate domeniile socio-economice!”

CITEȘTE ȘI:

Universitățile clujene aduc în acest an peste 90.000 de studenți din țară și străinătate

 

Numărul de ore de la clasă nu a fost încă redus. Inspectoratele școlare așteaptă un ordin de ministru

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter