Educație

Camera de relaxare pentru copii la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”

A fost amenajat primul happy room la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Cluj-Napoca. Pandemia a întrerupt amenajarea altor 3 astfel de camere.

 

 


Oana Mîndruț, inițiatoarea proiectului, a postat pe pagina de Facebook fotografii cu încăperea de relaxare pentru copii, care este încă în lucru.

 


„Eu am avut cea mai fericită zi din tot anul acesta groaznic. Pentru că am montat o parte din mobilierul pentru #happyroom pentru Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Cluj Napoca. Suntem doar la jumătate – mai avem tabureții de puf, canapelele, jaluzelele personalizate, cărțile de pus în biblioteci, sistemul de iluminat pentru cromoterapie și plantele”, a scris pe Facebook.

Pandemia a redus posibilitățile

Aceasta a mai povestit cum planurile i-au fost stricate de sosirea pandemiei de Covid-19, deoarece plănuia amenajarea mai multor școli din țară:


„Dar, prinde contur și sinceră să fiu nu speram că o să-l termin anul acesta, deși înainte de pandemie eram optimistă și speram să fac 3 Happy Room-uri în 3 școli din România. Anul acesta cred că vom rămâne doar cu acest proiect pilot -  dacă nu se întâmplă vreo minune și nu mai primim ceva sponsorizări, dar, la anul, promit să-mi iau revanșa asupra pandemiei”, a susținut aceasta.

Happy room-urile din România

Astfel de camere au apărut de-a lungul timpului în mai multe școli din țară, fiind un loc în care copiii se pot relaxa, juca sau pot citi o carte.


Inițial, aceste camere au fost amenajate în școlile speciale pentru copiii care suferă de anumite deficiențe, însă modul prin care sunt decorate și modalitățile de terapie implementate în aceste camere, pot face bine tuturor copiilor, bolnavi sau nu. De exemplu, într-un liceu special pentru copii cu deficiențe de vedere, a fost concepută o astfel de cameră de stimulare multisenzorială.

Happy room la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”

„Amenajarea spațiului happy room în incinta unității de învățământ preuniversitar Școala Gimnazială Liviu Rebreanu, Cluj-Napoca s-a realizat ca urmare a parteneriatului existent între școală și o entitate nonguvernamentală cu care instituția de educație colaborează”, a declarat ISJ Cluj.


„Spațiul este destinat tuturor elevilor care doresc să-ți petreacă recreația „altfel”, fie citind, fie meditând, fie, pur și simplu, relaxându-se. De asemenea, spațiul va putea fi utilizat pentru diverse activități educaționale extrașcolare și nonformale, fiind un spațiu modular care contribuie la starea de bine a elevului în școală”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar.

Ce este cromoterapia?

La Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Cluj-Napoca a fost menționată montarea unui sistem de iluminat pentru cromoterapie.

În cromoterapie se folosesc culorile pentru a reechilibra organismul și organele bolnave. Luminile trimit fotoni până la 2-3 cm sub epidermă, iar aceștia stimulează metabolismul intracelular. De asemenea, enzima determină o ardere accentuată a grăsimilor acumulate în celule.

Roșu stimulează circulația sângelui, albastru are efect de antiinflamator, analgezic, iar galbenul stimulează activitatea sistemului nervos central. Cromoterapia poate fi utilizată de oricine pentru că este non-agresivă și non-invazivă, deci nu dăunează sub nici o formă organismului.

CITEȘTE ȘI:


Elevii pot opta pentru învățământul online. Care sunt condițiile?

 

ISJ pregătit pentru un nou an școlar? Ce schimbări s-au adus pentru a îmbunătăți calitatea școlii pe timp de pandemie?

 

 

 

 

abonare newsletter